Garanti Bankası tarafından 6 yıldır düzenlenen 'Anadolu Sohbetleri'nin 43. toplantısı Ordu'da gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'de fındığın durumu, sayısal göstergelerle Ordu ekonomisi ve Türkiye'nin makroekonomik verileri tartışıldı.
Çok sayıda iş adamı topluluğunun izlediği toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin, fındık konusunu daha etkin piyasa oluşturmak ve dünyadaki üstünlüğümüzün avantajından daha fazla yararlanmak için konuyu sürekli gündemde tutmak gerektiğini belirtti.
Konuyu gündemde tutmanın 'sadece konuşmak' olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Gönensin, "Yeni stratejiler geliştirerek yeni yöntemler ve uygulamalar bularak verimliliğimizi arttırmalıyız. Oysa seçimlerden önce fındık fiyatı açıklandı ve şimdi her şey durulmuş gibi. Fındık sezonu olmasına rağmen çok az yerde konuşuluyor. Sanki fırtına öncesi sessizlik yaşıyoruz" dedi.
Gönensin, fındıkta her yıl "Bu seferde mi aynı filmi seyredeceğiz?" kaygısıyla hareket edeldiğini ifade ederek, "Bu senaryo artık bitmeli. Günü kurtarmakla bir yere varamadığımızı ülke olarak değişik vesilelerle öğrendik, öğreniyoruz. Aynı filmi yeniden seyretmemek için konunun tüm tarafları bir araya gelmeli, kalıcı ve uzun vadeli bir fındık politikası oluşturulmalıdır" diye konuştu.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın da Karadeniz Bölgesi'nin ve özellikle Ordu'nun iş çevrelerinin 'yatırım ve üretime' karşı olan ilgisizliğinden şikayet ettiğini dile getirdi. Uygulanan teşvik politikalarının yanlışlığına değinen Aydın, ulaşım ve pazara yakınlığı olan Batı bölgesindeki bir il ile doğu bölgesindeki ile aynı teşvik sistemi uygulandığını, bu durumda iş dünyasının batı bölgesi varken doğuya gelmediğini, bu sebeple teşviklerin 'bölgesel ve sektörel' olmasının yararlı olacağını kaydetti.
Fındıkta yıllardır devam eden sorunların çözümü için üretim aşamasından ihracatçısına kadar yeniden yapılanması gerektiğini ifade eden Aydın, "Sektördeki firmaların çoğu aile şirketi. Kurumsallaşamadığımız müddetçe mesafe alamazsınız. Bilimsel metotları öğrenmediğimiz müddetçe biz bu toplantıları daha çok yaparız" şeklinde konuştu.
"EKONOMİ 12 AYA YAYILMALI"
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, fındığı il ekonomisinde 'kurtarıcı' olarak görmek ve bütün bir yıl boyunca bu politikanın üzerine oturmanın sakıncalı olduğunu söyledi. Başkan Torun konuşmasında, "Fındık alanlarının taban arazilerde de üretilmesi ve farklı bölgelerde giderek yayılması fındığın bu ilin artık ekonomik kaderi olup olmayacağını konusunu sorgulatmaktadır.
Bölgemizde temel ürünleri çeşitlendirerek, ara mal kullanımını arttırarak, yan ürün üretme özelliği bulunan yatırımlara yönelerek ekonomiye can verebiliriz. Vatandaşlarımız, fındıkta olduğu gibi kısa süreli değil 12 aya yayılmış gelir getirici kaynaklara yönlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Vali Dr. Said Vakkas Gözlügöl ise Ordu ilinin bünyesinde büyük bir ekonomik potansiyel barındırdığını, ancak entegre tesis eksikliği sebebiyle bunların hayata ve ekonomiye kazandırılmadığını söyledi. AB fonları, teşvik kanunları, Dereyolu projesi, Karadeniz sahil yolu ve doğalgazın yatırımcılar için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Vali Gözlügöl, Dereyolu projesinin bölgenin kimyasını değiştirecek nitelikte ticaret ve turizm ekonomisine büyük fırsatlar sunacağını, ayrıca bir liman yapılmasının da
Dereyolu'na büyük değer katacağını söyledi. Vali Gözlügöl, şöyle devam etti:
"Bu düşüncelerimizin hayata geçirilmesi için aksiyoner olmamız gerekir. Hızla değişen ve gelişen dünyada yarını bekleme, aheste (yavaş) hareket etme lüksüne sahip değiliz. Büyük düşünüp çılgınca hamleler yapmayacaksak, göze almayı, vazgeçmeyi. gemiler yakmayı, zorluklara meydan okumayı bilmiyorsak, istemiyorsak bir adım yol almamız mümkün değildir.
Nihayet her kişinin, kurumun veya kuruluşun kendisini adadığı bir sosyal sorumluluk projesi olmalıdır ve ona sürekli enerji, oksijen olmalıdır."
Konuşmaların ardından toplantının ikinci bölümünde 'Fındıkta Neler Oluyor' konusunun tartışıldığı bir panel düzenlendi.
Gazeteci-Yazar Prof. Dr. Tevfik Gürgör Uras'ın yönettiği panelde Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, Poyraz-Karlıbel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, Oltan Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Veli Oltan'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde iş dünyası birikimlerini paylaştı.
Fındık Masaya Yatırıldı
Garanti Bankası tarafından 6 yıldır düzenlenen 'Anadolu Sohbetleri'nin 43. toplantısı Ordu'da gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'de fındığın durumu, sayısal göstergelerle Ordu ekonomisi ve Türkiye'nin makroeko