Çayda ise geçen yıla oranla hava sıcaklıklarının düşük olması ve yağışların fazla olması nedeniyle çay hasadına daha geç başlanacağı tahmin ediliyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl hava şartlarının olumlu ve yağışlı geçmesine rağmen üyesi bulunduğu Ulusal Fındık Konseyi'nce (UFK), 2009 ürünü Türkiye fındık rekoltesinin 462 bin ton olacağının tahmin edildiğini söyledi.
Geçen yıl yaklaşık 850 bin ton fındık rekoltesi gerçekleştiğini anımsatan Akbaşlı, ''Rekoltedeki düşüşün nedeni, fazla rekolteden dolayı fındık ağaçlarının yorulması ve kendisini dinlenmeye almasındandır. Ancak Giresun'daki 2009 ürünü tahmini fındık 119 bin ton dolayındadır. Bu rakam da ortalama olarak iyidir'' dedi.
Bu yıl yörede fındık ürününde gözlemlerinin olumlu olduğunu anlatan Akbaşlı, ''Gelişime göre fındık iyi oranda iç tutacak ve meyve iriliği yüksek olacaktır. Bu da randımana çok iyi yansıyacaktır'' diye konuştu.
Giresun'da 117 bin hektarı aşkın alanda 65 bin aile fındık tarımıyla uğraşmakta. Fındıktan yöre ekonomisine her yıl ortalama 400 milyon TL'yi aşkın girdi sağlanmakta.
-''YAĞMURUN FAZLALIĞI, ÇAY HASADINI GECİKTİRDİ''-
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise geçen yıl özellikle mart ve nisan aylarında hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle çay hasadına normale göre erken olarak 25 Nisanda başlanıldığını belirtti.
Bu yıl aynı aylarda hava sıcaklıklarının düşük olması ve yağışların fazla olması nedeniyle çay hasadına geçtiğimiz yıla göre daha geç başlanabileceğini dile getiren Paliç, ''Yağmurun fazla olması, çay hasadının başlamasını geciktirdi'' dedi.
Paliç, geçtiğimiz yıl hasada erken başlanılması nedeniyle yaş çayda dördüncü sürgünün gündeme geldiğini ancak bu yıl yaz mevsiminde çok olağanüstü hava şartları olmazsa dördüncü sürgünün olmayacağını kaydetti.