Fındıkta sıcaklık uyarısı

Son günlerde yaşanan sıcak havalar tüm tabiatı derinden etkilerken, gözler bir anda bölgenin ana damarını teşkil eden fındığa çevrildi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ali Çankaya fındık üreticilerini uyararak, tüm bitkilerde olduğu gi

Son günlerde yaşanan sıcak havalar tüm tabiatı derinden etkilerken, gözler bir anda bölgenin ana damarını teşkil eden fındığa çevrildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ali Çankaya fındık üreticilerini uyararak, tüm bitkilerde olduğu gibi fındıkta da dinlenme süresine ihtiyaç olduğunu söyledi. Çankaya, soğuklanma süresinin tombul, sivri, palaz ve foşa çeşitlerinde asgari 350-550, uzunmusa çeşidinde 600-900, çakıldak fındıkta da 750-1050 saat arasında bulunduğunu ifade etti.

Ali Çankaya yaptığı açıklamada; “Bu yüksek sıcaklıkta çiçek tozu canlılığı azalacak, tozlaşma ve döllenme kalitesi de düşecektir. En önemlisi yüksek sıcaklığın etkisiyle bitkilere su yürüyeceği için oluşacak don olaylarından daha fazla zarar görülebilecektir. Yine mevsim normalleri dışındaki sıcaklıklar bitkilerde strese neden olacaktır. Bölgede yaptığımız incelemelerde fındıkta karanfillerin açmaya başladığını, yeni dünyaların çiçek açtığını, hatta meyve bağladıklarını gördük” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri