Peki sistem nasıl işliyor? Hibe ve kredi desteği almak için KOSGEB'e kaydolan kursa giden ve ardından sertifika alan gençler iş fikirlerini hayata geçirmek için proje ve iş planı hazırlayacak. îş fikri kabul edilene ise hibe ve kredi olmak üzere 150 bin liralık desteğin kapısı açılacak. Devlet desteğiyle de olsa iş kurmak ve sürdürmek ciddi ve maliyetli bir iş. Bu yüzden hükümet özellikle iş hayatına yeni atüan 18-30 yaş grubundaki gençleri daha fazla destekliyor. Bu kapsamda iş kurup gelir sağlayan gençler için 4üç yü boyunca vergi muafiyeti' uygulama kararı aldı. Yasa da çıktı.
Vergi muafiyetinin şartları neler?
Yasayla ilk defa iş kuran genç girişimcilere 3 yıl boyunca kazançlarının bir kısmına gelir vergisi muafiyeti getirilecek. Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan, 29 yaşını doldurmamış 18 yaşından büyük kişiler, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi (3 yü) boyunca elde ettikleri kazançların bir kısmmı vergiden düşecek. Destek için 4 şart bulunuyor. Bu şartlar şöyle:
- Kendi işinde bilfiü çalışmak (Çırak, kalfa çalıştırüabilir.)
- Başladığı işi belirlenen sürede Maliye'ye büdirerek Vergi Dairesi'ne kaydını yaptırmak.
- Ticari işletmeyi eşinden veya üçüncü dereceye kadar yakm hısımdan devralmamış olmak.
- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olmamak.
- Teşvikten yararlandığı üç yü içinde sahte belge düzenlememek.
VERGİ GİRİŞİMCİYE KALACAK
18-30 yaş arasındaki genç girişimciler 3 yıl boyunca o yıl uygulanan yıllık asgari ücretin yüzde 15'ini vergisinden indirecek. Bu uygulama ile kendi işini kurmak için ticari hayata atılan gençlerden devlet 3 yıl süreyle vergi almayarak vazgeçtiği vergi tutarını girişimci gence bırakıyor. Ona paraya ihtiyaç duyduğu ilk yıllar için maddi destek veriyor.
EN ÇOK BAŞVURU BU ALANLARDA
- Türkiye çapında hemen her sektörden başvuru oluyor. Son zamanlarda kasap, terzi, reklamcılık, mobilya imalatı, pastane, börekçi, tuhafiye ve kuaför gibi alanlarda faaliyet gösterenlerde başvuruda bulunuyor. Bu sektörlerin yanı sıra, yüksek teknolojik ürünlerin imalatı konusunda da destekler veriliyor.
- Mesela tıp sektöründe, bilgisayar destekli kemik eğriliğini düzeltme sisteminin kurulmasından tutunda, yapay damar üretimine varıncaya kadar sağlık sektöründe kullanılan ve yurtdışına ihraç edilen birçok malzemenin üretilmesine vesile olan işletmelere destek veriliyor. Bunun yanında savuma sanayi alanında, ilk köşe silahı üreten işletmeden tutun da Aselsan gibi büyük işletmelerin ürün tedarikçilerine, hava araçlarına motor imalatı yapan işletmelere varıncaya kadar birçok yeni teknolojik ürünler üreten işletmelere destek sağlanıyor.