Gözler benzinde indirime çevrildi!

Japonya'yı 9 büyüklüğündeki deprem vurunca brent petrol fiyatları 28 Şubat'taki 112 dolar seviyesine geriledi. O tarihte benzinin fiyatı 4.08, motorin de 3.49 liraydı. Libya'daki krizin ardından zam üstüne zamla sarsılan vatandaş, şimdi de benzinde 8, mot

Japonya'yı 9 büyüklüğündeki deprem vurunca brent petrol fiyatları 28 Şubat'taki 112 dolar seviyesine geriledi. O tarihte benzinin fiyatı 4.08, motorin de 3.49 liraydı. Libya'daki krizin ardından zam üstüne zamla sarsılan vatandaş, şimdi de benzinde 8, motorinde 12 kuruş alacaklı duruma düştü.

 

Mısır, Tunus ve son olarak Libya'daki olayların etkisi ile 116 dolarla kadar fırlayan brent petrolün fiyatı dün itibarıyla 112 dolara kadar indi. Bu aşağıya inişte dünyanın en büyük petrol talep eden ülkeleri arasında gösterilen Japonya'da yaşanan deprem ve ardından gelen tsunaminin yarattığı tahribat etkili oldu. Habertürk'ün haberine göre, Japonya'da tüketimin düşmesi brent petrolün fiyatını 116 dolardan 112 dolarlara kadar çekti. Son gelişmelerin de etkisi ile brent petrolün fiyatı 28 Şubat tarihindeki rakamlara gerilemiş oldu. Bu Türk tüketicisinin şu anda hem motorinde hem de benzinde alacaklı olduğu anlamına geliyor. 25 Şubat günü 95 oktan benzinin fiyatı 4.04, motorinin fiyatı ise 3.40 iken, 1 Mart günü gelen zamlarla benzinde fiyat 4.08 kuruşa, motorinde ise 3.49'a yükselmişti. Ardından 9 Mart günü bir zam daha geldi ve 95 Oktan benzinin fiyatı 4.16 liraya, motorin de 3.61 liraya çıktı.

 

ÇIKARKEN HIZLI, DÜŞERKEN YAVAŞ

Petrol fiyatlarındaki her hareketi hızla Türkiye'deki akaryakıt ürünlerine yansırken, düşüşün aynı hızda olmaması dikkat çekti. Petrolün 112 dolar olduğu bir ortamda da en iyi ihtimalle benzinin fiyatının 8, motorinin fiyatının ise 12 kuruş aşağıya çekilmesi gerekiyor.

 

'Rafineri, dağıtıcı ve bayi daha az kârla çalışmalı'

 

Akaryakıt fiyatlarındaki kâr marjlarını eleştiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Hükümet olarak verginin enflasyon karşısında erimesini kabullendiklerini' dile getirerek, kâr marjlarının ciddi sorun olduğunu' söyledi.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan petrol fiyatları karşısında vergileri sabit tutarak, akaryakıt üzerindeki vergiyi azalttıklarını belirterek, rafineri, dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayilerine, "Kar marjları ciddi bir sorun. Herkes fedakârlık yapmalı. Sizin de daha makul karlarla bu işi yapmanızı bekliyoruz" dedi. Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları için Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Şimşek, Türkiye'nin petrolün yüzde 95'ini, doğalgazın ise tamamına yakın bölümünü ithal ettiğine işaret etti. AK Parti hükümeti döneminde akaryakıt ürünlerindeki vergi yükünün artmadığını, tam tersine azaldığını kaydeden Şimşek, bugün ise 100 liralık benzinin 61.40 lirasının Hazine'ye verildiğini belirtti. Ancak bu dönemde petrol fiyatlarının 4 kat arttığını vurgulayan Şimşek şöyle devam etti:

 

"Petrol fiyatları içinde rafineri, dağıtım şirketleri, bayi kâr payı var. Devlet olarak akaryakıt üzerindeki vergi yükünü artırmadık, tam tersine azalttık. Diğer paydaşların da artan petrol fiyatlarının mümkün olduğunca tüketiciye yansıtılmasının sınırlı tutulması konusunda yapabilecekleri çok şey var. 1 liranın yüzde 9'u 9 kuruş eder, 4 liranın yüzde 9'u 36 kuruş eder. 2 kâr rakamı aynı mı? Kâr marjlarının aynı kalması ciddi sorun. Herkesin fedakârlık yapması lazım. Şimdi rafineri, dağıtım şirketi ve bayilerin daha makul kârlarla bu işi yapmasını bekliyoruz."

 

VERGİYİ DÜŞÜK TUTTUK

Şimşek, "Biz devlet olarak akaryakıt üzerine vergi payının enflasyona karşı erimesini kabullendik" dedi

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri