İhracat rakamları düşüşte!

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden bu yılın ilk üç ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artv

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden bu yılın ilk üç ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artvin, Rize ve Trabzon'dan, Ocak-Mart aylarında toplam 205 milyon 232 bin 25 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamının 310 milyon 863 bin 363 dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Gürdoğan, bu yılın ilk iki ayındaki ihracatta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 düşüş yaşandığını kaydetti.

Gürdoğan, ihracatın 156 milyon 528 bin 51 dolarlık bölümünün Trabzon, 43 milyon 31 bin 675 dolarlık bölümünün Rize, 5 milyon 672 bin 300 dolarlık bölümünün Artvin'den yapıldığını, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünlerin ise sırasıyla fındık ve mamulleri, yaş sebze ve meyve ürünleri ile madencilik ürünleri olduğunu bildirdi.

Bölgeden 2009 yılı Ocak-Mart aylarında 59 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan, en çok ihracat yapılan 5 ülkenin ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Fransa, Almanya ve İtalya olduğunu ifade etti.

Gürdoğan, 2008 yılının son çeyreğinde ülke geneli ihracatta yaşanan düşüş trendine paralel olarak bölge ihracatında da görülen düşüş eğiliminin her geçen gün arttığını savunarak, şöyle devam etti:

''Bu durum bizleri endişeye sevk ettiği gibi alınması gereken önlemlerin hızlı ve tamamlayıcı bir şekilde uygulamaya konulmaması halinde de binbir emek vererek elde ettiğimiz pazarlarımız kaybedilmiş olacaktır. En önemli beklentimiz büyük demokrasi anlayışı içinde sonuçlanan yerel seçim sonucundan iktidar ve muhalefetin verilen mesajları iyi algılayıp buna göre politikalar oluşturmasıdır.''

İhracatçıların finansman sıkıntısının en öncelikli sorun olarak başı çektiğini, teminat sorunları nedeniyle sıfır faizli kredilerin dahi kullanımında sorunlar yaşandığını belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:

''Bu konuda ivedilikle yeni bir kredi garanti fonu tahsis edilerek ihracatçılarımızın ipotek ve teminatı bu fon tarafından üstlenilerek kredi kullanmalarına imkan sağlanmalıdır. Devlet bankalarının dahi kredileri geri çağırmaya başlaması teminat mektubu masraf ve komisyon oranlarının binde 5 oranından yüzde 5 seviyelerine yükseltilmesi, ipotek olarak verilen gayrimenkullerin piyasa değerinin yüzde 20'si düzeyinde değerlendirilmesi reel kesim ve ihracat kesiminin kredi kullanımını durdurmuştur.''

İhracat maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla ihracatçının kamu hizmeti aldığı kamu kurumlarınca döner sermaye işletmelerine tahsis edilen ücretlerin, büyük maliyet artırıcı unsur olarak karşılarına çıktığını kaydeden Gürdoğan, kamu kurumlarının bu kriz ortamını düşünmeden döner sermayelerine tahsil ettikleri ücretleri artırmalarının ihracatçıları bıktırma noktasına getirdiğini belirtti.

Gürdoğan, bundan sonra hükümet ve siyasilerden beklentilerinin, muhalefet ve hükümetin el ele vererek ülkeyi kriz ortamından kurtaracak politikaları uygulamaya koymaları, reel kesimin önünü açacak politikalar üretmeleri olduğunu ifade ederek, sanayici ve ihracatçının ivedilikle beklediği teşvik politikalarının uygulamaya konulmasının geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini de kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri