Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin kontrolüne bağlı 3 ayrı noktada yeni petrol sahası ortaya çıkarılırken, bölgesel yönetim, bölgeye yeni Türk petrol şirketinin beklendiğini duyurdu.
Türk petrol şirketlerinin Kuzey Irak'taki yıllık cirosunun 5 milyar dolardan 10-15 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini açıklayan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bölgede 3 ayrı noktada ortaya çıkarılan yeni petrol sahasında bu firmalara ihtiyaç duyulacağını belirtti. Bölgesel yönetimin petrol ve doğal kaynaklar yetkilisi Ashti Havrami, Kuzey Irak'ta yeni 3 petrol alanının keşfedildiğini belirtirken, söz konusu yeni petrol sahalarından yılda en az ortalama 35 milyar dolar gelir sağlanabileceğini vurguladı.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin sözcüsü Cemal Abdullah ise İHA muhabirine bölgedeki Türk firmaları ve petrol çalışmaları ile ilgili bilgiler aktardı.
Bölgede yeni petrol sahalarının tespit edildiğini doğrulayan sözcü, "Bu konu üzerine yapmış olduğumuz yasal çalışmalar devam ediyor" dedi.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi olarak hiç bir yabancı şirketin önüne engel koymadıklarını belirten Abdullah, "Bunlara Türk firmaları da dahil. Bir süredir Tak Tak bölgesinde Kanadalı bir firma ile ortak çalışan bazı Türk firmaları mevcut. Şu an için komşumuz Türkiye'den gelen şirketlerin bölgemizdeki petrol üzerindeki cirosu 5 milyar dolar. Yönetim olarak bu firmaların cirosunu 10-15 milyar dolara çıkarmasını bekliyoruz. Biz Türkiye ile çok iyi komşuyuz. Bu pazarın her alanda daha fazla olmasını istiyoruz.
Yönetim olarak bölgeye yeni Türk firmalarını bekliyoruz. Komşumuz Türkiye'nin sermayelerini bölgede değerlendirmelerini isteriz" cevabını verdi.
Abdullah, merkezi hükümetle aralarında petrol anlaşmazlığından doğan krizin de Neçirvan Barzani'nin son Bağdat ziyaretinde aşıldığını, yasalara engel hiçbir durumun kalmadığını sözlerine ekledi.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin denetimi altında, gelecek 5 yıllık zaman diliminde yeni ortaya çıkarılan petrol yataklarının üretim kapasitesinin günde bir milyon varile ulaşması hedefleniyor.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Bağdat'tan bağımsız olarak imzaladığı petrol anlaşmalarından yıllık 10 milyar dolar değerinde ekstra gelir sağlıyor.