İran, sert kış koşulları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek geçen hafta Türkiye'ye ihraç ettiği gaz miktarını kısmıştı.
Türkiye, en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran'dan günlük yaklaşık 28-30 milyon metreküp aralığında doğalgaz alırken, kesintiyle bu miktar 4-5 milyon metreküpe kadar gerilemişti.
Reuters'e konuşan yetkili, "Gün içinde az miktarda gaz akışı olacağını tahmin ediyoruz ancak şu anda tamamen kesildi" dedi.Yetkili, hafta sonunda da gaz akışında önemli aksamalar olduğunu belirterek, "Zaman zaman gaz akışı tamamen durdu. Ancak birkaç saat sonra çok az da olsa verdiler. Şimdi yine kesinti oldu ve ne zaman geleceğine ilişkin İran'dan herhangi bir bilgi ulaşmadı" dedi.
İran'ın Türkmenistan'dan aldığı gazdaki aksama nedeniyle Türkiye'ye verdiği gazda kesintiye gittiğini ifade eden yetkili, kompresör istasyonunda meydana geldiği kaydedilen arızanın akışın tamamen durmasına neden olduğunu vurguladı.
Türkmenistan dışişleri bakanlığı, kesintinin boru hattında yapılan bakım çalışmalarından kaynaklandığını ve geçici olduğunu bildirmiş, İran Ulusal Doğalgaz Şirketinin yetkilisi Ebadullah Ghanbari yaptığı açıklamada, "Tahminimiz, hafta sonuna kadar Türkmenistan'dan gaz akışının yeniden başlayacağı yönünde" demişti.
"EKONOMİK SİLAH"
İran'ın Türkiye'ye yaptığı günlük doğalgaz sevkiyatını önemli ölçüde kesmesi, İran'ın büyük gaz rezervlerini "ekonomik silah" olarak kullanacağı kaygısı yarattı. The Daily Telegraph gazetesi geçtiğimiz günlerde, İran'ın kararının "fiyat savaşları" korkularına yol açtığını yazmıştı.
İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, İran'ın Türkiye'ye günlük gaz sevkıyatını 20 milyon metreküpten 5 milyon metreküpe indirdiğini belirterek, şunlara dikkat çekmişti: "Türkiye'ye yönelik gaz sevkıyatını adeta tamamen kesmesinin ardından İran'ın büyük gaz rezervlerini ekonomik silah olarak kullanabileceği korkuları ortaya çıktı."
Gazete, İran'ın, Türkmenistan'ı suçladığını ancak Türkiye ile ilgili kararının, gaz sevkıyatını fiyatlarını artırmak için kısıtlayabileceği kaygılarına yol açtığını kaydetmişti.
Türkiye'nin halen İran'dan büyük miktarda gaz ithal eden tek ülke olduğunu ancak önümüzdeki yıllarda başka ülkelerin de alım yapmasının beklendiğini belirtilerek, İran'ın Rusya'dan sonra en büyük ikinci gaz rezervine sahip olmasına rağmen sektörde yatırım yapmaması nedeniyle sürekli enerji sıkıntıları yaşadığına dikkat çekiliyor.