Mersin Girişimci İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy, Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gerilimin iş dünyası açısından da son derece kaygı verici olduğunu belirterek, hem Türk hem Suriyeli işadamlarının çözüm istediğini söyledi.
Türkiye ile Suriye arasında son dönemde yaşanan ve giderek tırmanan gerilim, iş dünyasını da kaygılandırıyor. İki ülke arasındaki ticareti durma noktasına getiren olayları değerlendiren MEGİAD Başkanı Alper Gürsoy, önce Suriye’de yaşanan iç karışıklık, ardından Türkiye-Suriye ilişkilerinde gelinen son noktanın, başta Mersin olmak üzere bu ülkeyle ticaret yapan Akdeniz’deki tüm kentlerde kaygıyla izlendiğini dile getirdi. Sadece bölgedeki Türk işadamlarının değil, Türkiye ile ticaret yapan Suriyeli işadamlarının da Esad yönetiminin uygulamalarından son derece rahatsız olduğunu ifade eden Gürsoy, son olarak Suriye’nin Türk uçağını düşürmesiyle zaten kötü giden ticari ilişkilerin durma noktasına geldiğine dikkat çekti. “Suriye ile yaşananlardan yalnızca Türkler değil, bizimle iş yapan Suriyeli işadamları da kaybediyor” diyen Gürsoy, Türkiye’nin uygulanan ambargolardan yıllarca çok çektiğini ve zarar ettiğini kaydederek, “Tam her şey yoluna girmişken, iş dünyası kendine gelmeye başlamışken, lojistikten inşaata kadar hemen her sektörde potansiyel yakalanmışken, Suriye ile yaşadığımız bu gerilim son derece kaygı verici. İş dünyası olarak sorunların çözüme kavuşmasını, iki ülke arasındaki ticaretin yeniden rayına oturmasını istiyoruz. Bunu yalnızca biz değil, Türkiye ile ortak iş yapan Suriyeli iş adamları, sanayiciler de çok istiyor” dedi.
“İŞ DÜNYASI ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Suriye’deki iç karışıklıkla birlikte Türkiye’nin bu ülkeye ihracatında düşüş başladığını hatırlatan Gürsoy, bu düşüşün özellikle Mersin, Gaziantep, Hatay, Adana ve Kilis’te hissedildiğine işaret etti. Sanayicisinden küçük esnafına kadar iş dünyasındaki herkesin ticaretteki düşüşten payını aldığını ve almaya devam ettiğini vurgulayan Gürsoy, hem Türk hem de Suriyeli işadamlarının çözüm beklediğini belirterek, şöyle devam etti: “Suriye’ye mal satan, bu ülkede ortaklığı ya da yatırımı bulunan, Suriye’den gelen turistlerin harcamasıyla evine ekmek götüren herkes şu an bir çıkmazda. Sınırın iki yakasındakiler ticaretin canlanmasını istiyor. Bunun için de alternatif çözüm yollarının bulunmasını bekliyor.”