Kıdem tazminatı fonu kurulması konusunda hükümetin işçi ve işveren temsilcileriyle uzun süredir devam eden görüşmelerinde sona gelindi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında bugün yapılacak toplantıda uzlaşma çıkmazsa kıdem tazminatının seçim sonuna kadar rafa kalkması bekleniyor. Bu durumda taşeron ve esnek çalışmaya ilişkin düzenlemeler ise ayrı bir paket olarak Meclis'e getirilecek.
Bakan Çelik'in çağrısı üzerine sosyal taraflar bugün kıdem tazminatı konusunda son kez toplanacak. Çelik, taraflardan nihai görüşlerini soracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada işçi ve işverenlere 'uzlaşın gelin' dedi. Bugünkü toplantıda uzlaşma sağlanamaması halinde kıdem tazminatı fonunun yerel ve genel seçim sonuna kadar rafa kaldırılması söz konusu olacak.
TÜRK İŞ VE DİSK GÖRÜŞ VERMEDİ
Kıdem tazminatında yapılacak değişiklikler konusunda ne işçilerin ne de işverenlerin kendi arasında uzlaşma bulunuyor. Daha önce genel kurulda alınan karar uyarınca kıdem tazminatında değişiklik yapılması halinde genel greve gideceğini ilan eden Türk-İş, teknik komite çalışmalarına gözlemci gibi katıldı ve çalışmalara katkı anlamında görüş vermekten kaçındı. DİSK ise 'kıdem tazminatıma dokunma' diye eylem başlatarak, kıdem tazminatı fonu ile ilgili görüş vermedi. İşçi sendikaları arasında Bakanlığa tek görüş bildiren Hak İş, 2002 yılında 9 kişilik bilim kurulunca hazırlanan kıdem tazminatı fonunun esas alındığı 'havuz' sistemi önerdi. Hak İş, çalışılan her yıl için 30 günlük kıdem tazminatından geri adım atılmadan, işsizlik sigortası fonu gibi devlet güvencesi altında bir fon oluşturulmasını, belli süreleri dolduran herkese fondan kıdem tazminatı ödenmesini önerdi.
İŞVERENLER ARASINDA FARKLI GÖRÜŞ
Kıdem tazminatı konusunda işverenler de kendi aralarında anlaşamıyor. Sendikalı işçi çalıştıran büyük işverenleri temsil eden TİSK, her yıl için 30 günlük kıdem tazminatının 15 güne indirilerek mevcut sistemin devamını istedi. TİSK üyesi şirketler 1975 yılından beri bilançolarında kıdem tazminatı karşılığı ayırıyor. Vergiden düşerek oluşturulan bu karşılıkları gerektiğinde finansman ihtiyaçlarında da kullanabildikleri için, TİSK, mevcut sistemin korunmasından yana tavır sergiliyor. Üyeleri arasında genellikle sendikasız işçi çalıştıran KOBİ'lerin ağırlıkta olduğu TOBB ise sadece kıdem tazminatının 15 güne indirilmesinde TİSK ile aynı görüşte buluşuyor. TOBB, kıdem tazminatı fonu kurulduğunda belli süre çalışan herkese kıdem tazminatı verilmesinin işçilerin işletmesine bağlılığını ortadan kaldıracağını, kıdem tazminatını kaybetme korkusu olmayacağı için kolay iş değiştireceğini, bu nedenle KOBİ'lerin teknik eleman sıkıntısı yaşayabileceğini savunuyor.