İşsizliği 320 milyon lira

 AB'den sağlanan kaynakla birlikte işsizlere 320 milyon  liralık destek sağlanacak. Böylece 'her işi yapan' değil, 'bir işi en iyi yapan' elemanlar yetiştirilecek. Genç ve kadın işsizliğin bir türlü azalmaması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

 

AB'den sağlanan kaynakla birlikte işsizlere 320 milyon  liralık destek sağlanacak. Böylece 'her işi yapan' değil, 'bir işi en iyi yapan' elemanlar yetiştirilecek.
 
Genç ve kadın işsizliğin bir türlü azalmaması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı düğmeye bastı. Avrupa Birliği'nden alınan destekle işsizlere 144 milyon euro, bir başka deyişle yaklaşık 320 milyon lira hibe destek verilecek. Binlerce işsize ekmek kapısı açacak destekle işverenin istediği nitelikte eleman yetiştirilecek.  
 
Kayıtlı istihdam teşvik idilecek
 
AB ile beraber yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında verilecek 144 milyon euroluk yeni proje ile 'Her işi yapan' değil, 'bir işi en iyi yapan' eleman yetiştirilecek. Genç ve kadın istihdamının artırılması, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, eğitimin önemi hakkındaki bilincin arttırılması da projenin temel kriterlerinden birisi. İnsan kaynaklarının geliştirilmesi, iş piyasasına giriş için meslek lisesi eğitiminin arttırılması da amaçlanıyor.
 
Sendikalar da başvurabilecek
 
İşsizlere yeni iş kapıları açacak geri ödemesiz desteğe sendikalar da başvurabilecek. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, OSB'ler, kalkınma ajansları, büyükşehir belediyeleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları proje sunabilecek. 144 milyon euroyu bulan projenin yüzde 85'i AB, yüzde 15'i ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanacak. Projede aslan payı 63 milyon lira ile direk istihdam öncelik ekseni altındaki tedbirlere verilecek. Eğitim öncelik ekseni altındaki tedbire 28 milyon euro; hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi yoluyla işçi ve işverenlerin uyum yeteneklerinin artırılması öncelik ekseni altındaki tedbirlere 33 milyon euro aktarılacak. Sosyal içerme öncelik ekseni altındaki tedbire ise 20 milyon euronun finanse edilmesi planlanıyor.
 
Teklifler şubatta alınacak
 
Projenin tanıtımı için proje yapmaya yetkili olan tüm kurum ve kuruluşlara resmi davet gönderildi. Projenin tanıtım toplantısı 4 Şubat 2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katılımı ile yapılacak. 5-6 Şubatta ise yeterliliği olan kurum veya kuruluşları temsilen gelen yetkililerine aynı yerde proje hazırlama eğitimi verilecek.
 
215 bin iş gücü açığı var
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, cumhuriyet tarihinin en büyük iş gücü piyasası araştırmasını yaptıklarına dikkat çekerek, araştırma kapsamında 81 ilde 53 bin iş yerini bizzat ziyaret ettiklerini söyledi. Araştırma neticesinde 215 bin iş gücü açığı tespit ettiklerini vurgulayan Çelik, "Eğer 215 bin açık işi işsizler tarafından doldurulabilseydik, o aranan nitelikte eleman olsaydı bugün 9,1 düzeyinde olan işsizlik oranı 8,1 düzeyinde gerçekleşecekti. 1 puanlık bir işsizlik düşüşü olacaktı. Ama Türkiye'de işsizlikten önceki ana sorunu mesleksizlik sorunu" dedi. Bakan Çelik, memurların iş güvencesinin kalkacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak da "Bunlar dedikodudan ibaret" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri