İkinci çeyrekteki ekonomik yavaşlama işsizliği çift haneye yaklaştırdı. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Haziran'da yüzde 9,9 ile Ocak 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Arındırılmamış işsizlik oranı ise yüzde 8,8'den yüzde 9,1'e çıktı.
2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,7 büyüyen Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte hız keserek yüzde 2,1 oranında büyürken, işsizlikte artışa neden oluyor. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Haziran'da bir önceki aya göre 0,4 puan artarken Mart 2009'dan bu yana en yüksek aylık artışı gerçekleştirdi.
Resmi Büyüt
Mevsimsellikten arındırılmış tarımdışı işsizlik oranı yüzde 12, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 18,1'e çıktı. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 115 bin kişi birden artarak 2 milyon 854 bine çıktı.
Sektörler itibariyle bakıldığında bir ayda en yüksek istihdam kaybı 72 bin kişi ile tarım sektöründe görülürken onu 54 bin kişi ile inşaat ve 32 bin kişi ile sanayi sektörleri izledi. Hizmetler sektöründe ise istihdam 62 bin kişi arttı.
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, işsizliğin mevsimsel olarak düşmesi gereken bir dönemde yükseldiğini belirterek, "Özetle veriler kötü. İşsizlikteki yükseliş devam edebilir. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerde de büyüme ikinci çeyrekteki gibi olacağa benziyor. Bundan dolayı yılsonunda işsizliğin çift haneye çıkmasını bekliyorum," dedi.
TEB Yatırım Başekonomisti Selim Çakır ise iç talepteki yavaşlamaya bağlı olarak işsizlikte artış görüldüğünü, ancak önümüzdeki aylarda işsizlik oranlarında düşüş beklediğini kaydetti. Çakır, "İşsizliğin daha da yukarı gitmesini beklemiyorum. Baktığım verilerden biri olan inşaat sektörü güveninde artış var. Dolayısıyla inşaat sektöründe istihdam artışı ile işsizlikte çift hanelerin görüleceğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı.
Hükümetin Orta Vadeli Plan'ında (OVP) büyümenin yüzde 4, işsizliğin ise yüzde 9,4 olacağı öngörülmüştü.