Karadenizli ihracatçılar tepkili

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, deniz yoluyla ihracat yapan Türk firmalarının son yıllarda Gürcistan tarafıyla sorunlar yaşadığını ve Abhazya'ya ihracat yaptıkları ileri sürülerek gemilerine el konu

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, deniz yoluyla ihracat yapan Türk firmalarının son yıllarda Gürcistan tarafıyla sorunlar yaşadığını ve Abhazya'ya ihracat yaptıkları ileri sürülerek gemilerine el konulduğunu söyledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatçı firmaların içinde bulunulan kriz döneminde nakliye masraflarını biraz daha düşürebilmek için deniz nakliyesini kullanmayı tercih ettiğini ve gemi satın aldıklarını, buna karşın son yıllarda Gürcistan tarafıyla sorunlar yaşadığını ifade etti. Başkan Gürdoğan, “Yakın dönemde bu gerekçeyle adeta korsanlık yaparcasına el konulan ve Gürcistan tarafınca satışa çıkarılacağı duyurulan Buket ve Afrostar adlı gemiler de bahse konu sorunla karşı karşıya kalan Türk firmalarına ait gemilerdendir. 3000 ton ağırlığında Buket gemisine 14 kişilik mürettebatıyla, 1860 ton ağırlığındaki Afrostar gemisine ise 7 mürettebatıyla el konulmuştur” diye konuştu.

Gürdoğan şunları söyledi:
“Gemilerimiz uluslararası sularda seyir halindeyken Abhazya ile ihracat yaptıkları ileri sürülerek, Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku kuralları hiçe sayılarak Gürcistan tarafınca Poti Limanı'na çekilmişlerdir. Bununla birlikte gemi mürettebatı da apar topar çıkarıldıkları mahkemece 'sınır ihlali' gerekçesi ile tutuklanmıştır. Burada dikkat çeken husus 'Sınır ihlali' gerekçesiyle el koyma işleminin Sinop açıklarındaki uluslararası sularda gerçekleştirilmesi ve gemilere el koyulduğu anda, uluslararası deniz hukuku kurallarına göre kapatılması yasak olan ve geminin yerinin tespit edilmesini sağlayan CSR cihazının kapatılarak ancak Gürcistan karasularına girildiğinde açılmasıdır. Ayrıca bu uygulamanın yalnızca Türk malı taşıyan veya sahibi Türk olan gemilere yapılması, dahası tutuklanan 21 gemi mürettebatının serbest bırakılması için Gürcistan Hükümetince 150 Bin ABD Doları istenmesi de oldukça düşündürücüdür. İhracat faaliyetlerimizi olumsuz etkileyen ve bölgeye ihracat yapan firmalarımızı mağdur eden bu denli sert bir uygulama için Gürcü Hükümeti kati biçimde uyarılmalıdır. Hatırlatılmalıdır ki Gürcistan Abhazya'ya taşıma yapan Rusya Federasyonu'na ait gemilere ses çıkarmamakta fakat Türkiye menşeli gemilere uluslararası sularda el koymaktadır. Bu açıdan Hükümet yetkililerince konunun Gürcistan Başbakanlığı ve ilgili Gürcü Bakanlıklarına iletilmesi önem arz etmektedir.”

Başkan Gürdoğan, Türk Hükümeti'nin konuya gerekli hassasiyeti göstermediğini ileri sürerek başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, Bakanlar ve Milletvekilleri olmak üzere bütün yetkili organlara konuya ilişkin birer yazı gönderdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri