Kirada oturanlar dikkat! Artık cezası var

Kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayıp, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilmesi uygulaması başlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ve mükellefiyet kaydı bulunmayan kişilerin iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde yapacakları tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca, kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsamda değerlendirilecek.

Daha önceki uygulamada, iş yeri kira ödemelerinde tutara bakılmaksızın, konut kiralarında ise 500 lirayı aşan ödemelerin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu kılınmıştı. Yeni tebliğ ile bu sınır kaldırıldı ve tüm konut kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması mecburi hale getirildi.

CEZA SINIRLARI ARTIRILDI

Tebliğdeki değişiklikle, kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden gerçekleştirmeyenlere uygulanacak cezalarda önemli artışlar yapıldı. Elden kira ödemesi yapan kiracı ve kiraya verenlere, kira bedelinin %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza tutarı, 5 bin liradan az olamayacak. Önceki düzenlemede bu oran %5'ti ve alt sınır 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Kiracı, ödemeyi elden yaptıktan sonra 5 iş günü içinde idareye bildirdiği takdirde, kendisine ceza uygulanmayacak. Ayrıca, bir takvim yılı içinde uygulanabilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya yükseltildi.

Bunun yanı sıra, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten itibaren yürürlüğe girdi. Bu düzenleme de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri