Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de enerji alanında iş yapacak yabancı şirketlerin, yerli sanayi kuruluşlarını da destekleyecek yapı kurması gerektiğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin Kuzey Irak petrolüne kayıtsız kalamayacağını anlatırken, "Türkiye'nin 7-8 bin kilometre uzaklıktaki Venezuela'daki operasyonu sürdürürken, 200 kilometre uzaklıktaki kaynağa kayıtsız kalamaz. Irak'ın herhangi bir yerindeki kaynağın Irak'ın tamamına ait olduğu görüşüyle hareket ediyoruz. Irak ile problemde değil çözümde buluşulması gerekir" dedi.
Bakan Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) bakanlar toplantısı için bulunduğu Paris’te basın toplantısı düzenledi. Türkiye"nin enerji yatırımları için uygun bir ortam sunduğunu ifade eden Bakan Yıldız, Türkiye"de yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve tasarrufu ya da nükleer ile ilgili alanda iş yapacak her şirketin yerli sanayiyi destekleyecek bir yapı oluşturması gerektiğini vurguladı.
Bakan Taner Yıldız, Fransız Areva’nın da konsorsiyumunda yer alacağı, Sinop’taki nükleer santral projesi için denizdeki sismik çalışmalara başlandığını aktardı. Bakan, Sinop Nükleer Santrali Projesi’nin, 2023 yılında en az bir ünitenin devreye alınacağı biçimde düzenlendiğini söyledi. Sinop Santrali’ni üstlenen konsorsiyumda yer alacak Japonların, Türkiye"nin 3’üncü nükleer santralinin yerinin belirlenmesi için de çalışmalar yapacağını yineleyen Yıldız, “Bunun herhangi bir bağlayıcılığı yok. Bu işi Japonlar, Amerikalılar ya da Çinliler yapacak diye bir tasarruf, bağlayıcı bir yön yok” diye konuştu.
“KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Fransa'nın Japonya ile nükleer santral inşaatında ortak yer almasının önemli olduğunu ifade ederken, şöyle dedi:
“Sözde Ermeni soykırımı ile alakalı telaffuz edilecek ya da kurumlarda resmi dile dönebilecek herhangi bir yapının bizim kırmızı çizgimiz olduğunu ve hassasiyetimizin anlaşılması gerektiğini vurguladık. Bu tür kırmızı çizgilere girilmeyeceğini ümit ediyoruz.”
ABD'deki doğalgaz fiyatlarının Avrupa'nın 3’te 1’i, Japonya'nın ise 5’te 1’i düzeyde olduğunu anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, petrol üretiminin petrol ithalatını geçtiğini söyledi.
ELEKTRİK KESİLDİ
Basın toplantısı sırasında elektrik kesintisi yaşanması üzerine Yıldız, benzer sorunların dünyanın her yerinde görüldüğünü vurgularken, “Elektrik atmosfere açık bir işletmedir. Paris dahil bazı aksaklıklar yaşanabilir" dedi.
Dünyadaki enerji haritasının değiştiğini, önümüzdeki 20 yılın şekillenmesinde Türkiye'nin doğru yerde olması gerektiğini anlatan bakan Yıldız, Türkiye'nin Kuzey Irak petrolüne kayıtsız kalamayacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin 7-8 bin kilometre uzaklıktaki Venezuela'daki operasyonu sürdürürken, 200 kilometre uzaklıktaki kaynağa kayıtsız kalamaz. Irak'ın herhangi bir yerindeki kaynağın Irak'ın tamamına ait olduğu görüşüyle hareket ediyoruz. Irak ile problemde değil çözümde buluşulması gerekir. Çözümün Kuzey Irak'taki sözleşme yapan her türlü şirkete açık olduğunu söylemem lazım. Enerji her iki ülkenin ilişkilerini sürükleyebilecek kadar güçlü bir başlıktır. Türkiye siyasi sınırlarını sabit tutarak, enerji ile ilgili sınırlarını genişletecektir.”