Türkiye’de kredi kartı sayısı mayısta 56 milyonu aştı. Bu rakam 2013 başında 54.6 milyon adetti. Bankalar 2012’de 23.5 milyar liralık kârın 4.4 milyarını kredi kartı ücretinden sağlarken, kişi başına düşen rakam 200 lirayı buldu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara ‘Kredi kartı kullanmayın’ sözünün ardında kredi kartından alınan fahiş kart ücreti yatıyor. Türkiye’de mayıs sonu itibarıyla kredi kartı sayısı 56 milyonu aştı. Bu rakam 2013 yılı başında 54.6 milyon adet düzeyindeydi. Ortalama bir kişide 2.2 ile 2.5 kart bulunduğu sektör yetkililerince ifade ediliyor. Yani 22 milyon kişinin kredi kartı bulunuyor. 2012’de bankaların kredi kartı ücretlerinden kasasına 4.4 milyar lira koyduğu hesaplanıyor. Bu rakam 22 milyon kişiye bölündüğünde kişi başına 200 liralık bir masrafın her yıl vatandaşlardan tahsil edildiği de ortaya çıkıyor. Zaten bankaların bilanço dipnotlarından elde edilen verilerde 10 büyük bankanın kredi kartı ücretlerinin toplamının 3 milyar lirayı aştığı, kredi kartı pazarında en büyük iki bankanın kart ücretinin ise 1 milyar liraya ulaştığı görülebiliyor. BDDK’nın aylık raporunda yılın ilk çeyreğinde bankaların kredi kartı ücretinden 1.7 milyar lira gelir elde ettiğinin hesaplandığının yazılması da yıllık 4.4 milyarlık geliri doğruluyor.
KÂRIN YÜZDE 20’Sİ KARTTAN
Bu rakam bankaların toplam 23.5 milyar lira olan kârlarının yüzde 20’sine denk geliyor. BDDK raporunda bankaların kredi kartını özendirmek için vatandaştan aldıkları 4.4 milyarın 630 milyon lirasını promosyon olarak vatandaşa verdiği görülüyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yılın başında attığı kart kullanımını teşvik eden twit dün sosyal medyanın gündemindeydi.
1.5 milyon kişi 2.714 liraya battı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporuna göre şu anda 84 milyar lira kredi kartı borcumuz bulunuyor. Yani kart kullanan 22 milyon kişinin şu anda kişi başı 3 bin 885 lira borcu bulunuyor. Merkez Bankası'nın istatistiklerine göre ise şu anda kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 1 milyon 517 bin 173. Bu kişilerin bankalara ödeyemediği borç miktarı ise 4 milyar 118 milyar lira. Kredi kartında batak olanlar kişi başına 2 bin 714 lira borcu sahip durumda. Kartta batık sayısı her geçen ay da artıyor. 2012 yılı toplamında 325 bin kişi kart borcunu ödeyemezken bu yılın ilk 5 ayında rakamın 409 bine ulaşması dikkat çekiyor.
‘Bankaları ahlaka davet ediyorum
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bankalara yönelik çıkışının ardından bir tepki de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Çağlayan, bankalara yüksek faiz çıkışında bulunurken, "Birkaç özel bankanın da aralarında bulunduğu bankalar, bir haftadır verdikleri kredileri yenileyip faizleri artırıyor. Bankaları ahlaka davet ediyorum" dedi. Yüksek faizden yakınan Bakan Çağlayan sözlerine şöyle devam etti: “KOBİ'lerimiz tarafından bize şikâyetler iletiliyor. Bankaların elde ettiği faiz dışı gelirler nefrete dönüştü.”
‘Başbakan dikkatli hareket edin dedi’
HAYATİ YAZICI Gümrük ve Ticaret Bakanı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan da dün kredi kartlarıyla ilgili açıklama geldi. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını yorumlayan Yazıcı şöyle dedi: "Başbakan kredi kartı kullanmayından ziyade bilinçli, dikkatli hareket edin, basiretli olun anlamında dedi.” Türkiye'de mayıs sonu itibariyle 56 milyon kredi kartı bulunduğunu ifade eden Yazıcı, “Bankalar 60'ın üzerinde işlemde değişik isimler altında ücret alıyorlar. Hiç kimseye, yaptığının karşılığını alma, deme hakkına sahip değiliz. Esas olan ölçülü olmak" diye konuştu.
AB’de kart ücretlerine üst sınır geliyor
Avrupa Birliği (AB) debit kart ve kredi kartı işlemlerinden alınan ücretlere üst sınır getirmeye hazırlanıyor. Financial Times’ın haberine göre, AB Komisyonu’nun daha önce hazırladığı taslakta bu ücretlerin sıfırlanması söz konusu olduğu için yeni taslak yumuşama olarak algılanıyor. Visa ve Mastercard gibi devlerle uzun yıllardır süren tartışmalara yol açan düzenlemeyle tüketici debit kart işlemleri için yüzde 0.2, kredi kartı işlemleri için yüzde 0.3’ün üst sınır olması planlanıyor. AB’nin bu planını harekete geçirmesi halinde bankaların banka kartı işlemlerinden aldıkları harçlardan elde ettikleri gelirler 4.8 milyar Euro’dan 2.5 milyar Euro’ya, kredi kartı işlemlerinden alınan harçlardan elde ettikleri gelirler ise 5.7 milyar Euro’dan 3.5 milyar Euro’ya düşecek.