Ette üretici fiyatlarının yüksek olmadığını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yüksek fiyatların perakende noktalarından kaynaklandığını söyledi. Bakan Eker, “Et ve Balık Kurumu kıymayı, 16 liradan satıyor. Depoları şu anda et dolu, keseceği binlerce de kasaplık hayvan var. Et fiyatları yükselmiyor, aksine düşüyor. Ama bazı marketlerde hala kilosu 25 liraya kıyma satılıyor. Sorun işte burada. Bunlar fahiş kar ediyor” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2010 yılında tarım sektöründe yaşananları ve yeni yılda uygulanacak politikaları paylaştığı basın toplantısında ithalata rağmen vatandaşa yüksek fiyatla satılan et fiyatlarını değerlendirdi. 2002 yılından itibaren enflasyon rakamları dikkate alındığında ette üretici fiyatlarının yüksek olmadığına işaret eden Bakan Eker, “Enflasyona göre Nisan 2010'da toptan ette olması gereken fiyat 14 lira. Şu anda bu fiyatlar, yani üretici fiyatları yüksek değil. Problem perakendede. Eğer bir markette 25 liraya kıyma satılıyorsa, ki satan 1-2 market var, bunlar fahiş kar ediyorlar” diye konuştu.
BAKAN EKER ET FİYATLARINI CEBİNDEN TAKİP EDİYOR
Bakanlık olarak her gün an be an et fiyatlarındaki gelişmeleri takip ettiklerini belirten Eker, “Et ve Balık Kurumu kıymayı, 16 liradan satıyor. Depoları şu anda et dolu, keseceği binlerce de kasaplık hayvan var. Et fiyatları yükselmiyor, aksine düşüyor. Ben, her gün Türkiye'nin en çok hayvan kesilen 13 vilayetinden kesilen hayvan sayısını, fiyatları günlük takip ediyorum. Dün itibariyle 13 vilayetin ortalamasına göre, kilogram başına kemikli et 14,5 lira. Önceki gün 15 liraydı. Nisan ayına göre, kemikli et 17-18 liralardan 14,5-15 liraya kadar düştü. Nisan ayına göre, kıyma ve kuşbaşı fiyatında yüzde 18-19 civarında azalma var. Ayrıca her gün 9 tane marketin reyonlarında perakende et fiyatlarını takip ediyorum. Bu fiyatlar her gün cep telefonuma geliyor. Yerli kemikli eti 14,5-15 liraya satın alan market, kasap veya kişinin nakliye, katma değeri ile kemik payı düştüğünde 20 liraya karla kıyma satıyor. 25 liraya satan ise fahiş kar ediyor” dedi. Eker, damızlık hayvancılık konusunda orta ve uzun vadede desteklemeleri olduğunu hatırlatarak, faizsiz kredinin yaklaşık yarısının besi faaliyeti yapmak üzere kullandırıldığını belirtti.
TÜRKİYE TARIMDA EN BÜYÜK 8. ÜLKE
Tarım ve gıda ürünlerinin, dünyanın gündemine her gün biraz daha önem kazandığına işaret eden Eker, ''Tüm bunlar, tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak ele almamız, planlarımızı, projelerimizi buna göre, orta ve uzun vadeli olarak yapmamız gerektiği mesajını bize veriyor. Biz de tarım sektörünü bu bakış açısıyla, bu düşünceyle şekillendirdik ve 2002'den itibaren bu anlayışla tarımı bir stratejik alan olarak gördük'' dedi. Eker, yapılan bir hesaplamaya göre Türk tarım sektörünün, dünyanın 8'inci, bir başka hesaplamaya göre 9'uncu büyük tarımsal gücü olduğunu aktararak, Türkiye'nin 1.530 tarımsal ürünü 177 ülkeye ihraç ettiğini, önceden 4 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edilirken, 2009'da bu rakamın 11,9 milyar dolara çıktığını kaydetti.
TARIMDA SABİT SERMAYE YATIRIMLARI ARTTI
Bakan Eker, tarım sektöründe sabit sermaye yatırımlarının artarak, 2010 yılında 9,5 milyar dolara çıktığını dile getirdi. 2010 yılında, Tohum Gen Bankası'nı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı'nı, Türkiye'nin ilk Kuraklık Test Merkezi'ni açtıklarını kaydeden Eker, ayrıca Tıbbi ve Aromatik Bilgiler Araştırma Merkezi'ni, Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Balkan ülkelerine tarımsal üretim eğitim ve araştırma ihtiyaçları konusunda eğitim vermek üzere Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi'ni kurduklarını anlattı. Eker, tarım-sanayi entegrasyonuyla ilgili olarak Ocak 2006'da başlatılan projelerden 2 bin 960 tanesinin bittiğini, 31 Aralık itibariyle bitmesi planlanan projelerle birlikte, sayının 3 bin 200'ü bulacağını söyledi.
MİRAS YOLUYLA ARAZİ BÖLÜNMESİ ENGELENECEK…
''Cumhuriyet tarihinin en büyük toplulaştırma projesi''ni başlattıklarını ve bu kapsamda 566 bin hektar alan tamamlanırken, 400 bin hektar alanın da bitmek üzere olduğunu kaydeden Eker, GAP bölgesinde 2 milyon 100 bin hektar alanda toplulaştırma yaptıklarını açıkladı. Eker, 2011 yılında tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesine özel önem verdiklerini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi.
TARIMSAL ARAŞTIRMA YATIRIMLARI ARTACAK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ‘Tarım ve Gıda Bakanlığı’ olarak yeniden yapılandırılacağını kaydeden Bakan Eker, konuşmasında şu bilgileri verdi:
''2011'de çalışmalarımız devam edecek. Gerek hayvancılıkla, gerek bitkisel ürünlerle ilgili desteklemeler, artarak devam ediyor. Türkiye'nin uluslararası standartlarda milli botanik bahçesi yok. 2 bin dekar alan üzerinde, 80 milyon lira proje bedeli olan Türkiye Milli Botanik Bahçesi kuruyoruz. Ankara'da yapılacak, 3 yıl içinde tamamlanacak. Ankara'da bir Bitkisel Biyoteknoloji Merkezi, Samsun'da Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi, İzmir'de Bitkisel Doku Kültürü Merkezi, Yalova'da Türkiye soğanlı ve yumrulu süs bitkileriyle ilgili bir geofit bahçesi, Çukorova'da yem bitkileriyle ve tohumlukla ilgili üretim merkezi kuruyoruz. Bunlar bizim 2011 yılı içinde başlatacağımız, büyük kısmı da bitecek konular. ''
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK GELİŞTİRİLECEK
Hayvancılıkla ilgili olarak Ağustos ayında çıkardıkları faizsiz kredi kararnamesi kapsamında 2 milyar 880 milyon lira kredi kullandırıldığını ifade eden Eker, bunun 2011 yılında da devam edeceğini söyledi. Eker, ''Türkiye'deki hayvancılığın daha modern hale gelmesi için birçok tedbir aldık. Hayvancılığın toplam destek içindeki payını yüzde 4'ten yüzde 22'lere çıkardık. Önceden hayvancılığa 83 milyon lira destek ödenirken, bugün 1 milyar 200 milyonun üzerinde destek ödeniyor. 2011 yılı içinde koyunculuğu, küçükbaş hayvancılığı geliştirecek, özel tedbirler alıyoruz, özel projeler hayata geçireceğiz. İlave tedbirlerle, koyunculuğun Türkiye'de mutlaka yaşatılması ve geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz'' diye konuştu.