Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, hükümetin ek teşvikler verip, enerji maliyetlerini düşürerek tekstili bir an önce Doğu Karadeniz bölgesine yönlendirmesi gerektiğini savundu.
Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda tekstil sektörünün yaşadığı zorlukların ortada olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin geçmiş yıllarda yapmış olduğu ihracatta ve istihdamda önemli bir payı olan tekstil sektörünün zor duruma düşmesinin ana sebeplerinin başında kalitesiz, ucuz ithal ürünlerin geldiğini kaydeden Özgenç, yerli üretimin girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ithal ürünler ile rekabet etmekte zorlandığını belirtti.
Son yıllarda yabancı ülkelerde verilen desteklerle bazı yerli firmaların tesislerini yurtdışına taşıdıklarını ifade eden Özgenç, şunları kaydetti:
''Gidilen ülkelerde ucuz enerjiden, daha düşük eleman ücretlerinden ve devlet teşviklerinden yararlanmak için haliyle yurt dışı tercih edilir oldu. Hükümet bundan sonra Türk firmalarının tesislerini yabancı ülkeye taşımaması için benzer kolaylıklar sağlamalı. O ülkelerde gösterilen imkan ve kolaylıklar onlara da sağlanmalı. Şöyle ki tesis kurmada, montajda yardımcı olup, bina yatırımında teşvik verip, vergi muafiyeti tanımalı ve ucuz enerji ile çalışma imkanı sunmalı. Aksi takdirde üretimin yurt dışına kayması ülkemiz açısından kötü sonuçlara sebebiyet verebilir.''
Tekstilde yaşanan sorunun çözümü için yerli üretimi destekleyip geliştirmek ve yerli ürünlerinin kullanılmasının gerektiğini kaydeden Özgenç, şöyle devam etti:
''Ancak bu sayede paralarımız yurt dışına gitmeyip içeride kalarak ülkemiz tekstil konusunda eski günlerine dönmüş olacaktır. Firmalar özellikle ithal ürünlerle rekabet edebilmek için maliyeti daha düşük olan illere tesislerini taşımalı. Bu sayede büyükşehirlere göçü önlemek için 'yerinde iş, yerinde aş' anlayışıyla işletmeler Marmara Bölgesi dışında bulunan illere yönlendirilmelidir. Doğu Karadeniz bölgesinde işçilik İstanbul'a göre çok daha ucuz ve verimlilik yüksektir. Bölgesel teşviklerin yerinde ve doğru kullanılması halinde Trabzon ve çevre illerde önemli farklılıklar olabilir. İstanbul maliyet açısından her yönüyle pahalı olduğu için üretimin Trabzon'da yapılması bize göre daha faydalıdır.''
Özgenç, böyle devam etmesi halinde piyasada ancak kurumsal firmalar, kaliteli mal üretenler ve de ekonomik olarak güçlü firmaların ayakta kalacağını, diğer küçük ölçekli işletmelerin ise teker teker piyasadan silineceğini savunarak, şunları kaydetti:
''Hükümet bu konuda ek teşvikler verip, enerji maliyetlerini düşürerek tekstili bir an önce Doğu Karadeniz bölgesine yönlendirmeli. KOBİ'ler de bu sayede firmalarını geliştirecek ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Doğu Karadeniz'e gitmek eskisi gibi çok zorlu ve külfetli değil. Sahil yoluyla, limanıyla, havayoluyla ulaşımın hızlı ve rahat olması işletmeciler için kazançlı olacaktır. Trabzon ilinin çevre illerin merkezi durumunda bulunması ve diğer illere göre ulaşım konusunda da farklı konumda olması rekabet avantajı sağlayabilir. Bunu sağlamanın yolu da kaliteli mal üretmek ve hızlı teslimat yapmaktır. Sözde değil, özde yerli malı kullanılması lazım. Kalkınmakta olan bazı Asya ülkelerine bakıldığında ithal mal bulmak çok zor. Pahalı dahi olsa kendi imal ettikleri mallarını kullanıyorlar. Bizde ise tüketici açısından daha ucuza geldiği için ithal mal almak daha avantajlı olabilir ama sonuç olarak bizim hazinemizin içi boşaltılmaktadır. Açığı kapatmak için ise vergiler ve yapılan zamlar doğrudan bize dönmektedir.