Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, ''Cumhuriyet tarihinde bu kadar büyük kapsamlı bir teşvik yasası çıkarılması ilk olmuştur. Bundan dolayı hükümeti tebrik ediyoruz'' dedi.
Özgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni teşvik yasası sayesinde Doğu Karadeniz'in kalkınacağını, yapılacak yatırımlar sayesinde oluşacak istihdamdan faydalanacak insanların yaşam kalitesinin artacağını belirtti.
Cumhuriyet tarihinde bu kadar büyük kapsamlı bir teşvik yasası çıkarılmasının 'ilk' olduğunu vurgulayan Özgenç, ''Bundan dolayı hükümeti tebrik ediyoruz. Seneler önce sektörel ve bölgesel teşvik uygulamasının Türkiye için daha faydalı olacağını iş dünyası temsilcileri gibi biz de defalarca dile getirdik. Haklı taleplerimiz dikkate alınarak çıkarılan yeni teşvik ve istihdam paketiyle Türkiye'nin 4 bölgeye ayrıldığı görülüyor'' diye konuştu.
Doğu Karadeniz'de eğitim, sağlık, turizm ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarının teşvik edileceğinin belirtildiğini ifade eden Özgenç, şöyle devam etti:
''Bu tespitlerin hepsi de yerinde tespitlerdir. Trabzon'un 4. bölge içinde olması isabetli olmuştur. Çünkü tarihi ve kültürel geçmişiyle, en önemlisi limanıyla bölgenin ihraç ürünlerinin taşınması noktasında önemlidir. Yasanın ayrımsız tüm illeri kapsadığı ve 12 sektörü teşvik ettiği, bu sektörlerin umumi olarak istihdam yaratan sektörler olduğu görülüyor.''
Yeni teşvik sisteminin tartışıldığı günlerden itibaren üzerinde durdukları konunun, tüm sektörlerde ''en az gelişmiş bölgeye en fazla teşvik verilmesi'' olduğunu anlatan Özgenç, ''Yeni teşvik sistemi Türkiye'nin ekonomik atak yapabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca bölgesel farklılığı dengeleyecektir'' dedi.
Özgenç, paketin Türkiye geneli için düşünüldüğünde çok olumlu olacağını, uygulamaya geçtiğinde aktif faydalarının görüleceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Teşvik paketi, Doğu Karadeniz illerimiz açısından ufak tefek eksikleri olsa da bölgeye katkı sağlayacaktır. Habire göç veren Karadeniz Bölgesi yeni teşvik paketinin oluşturacağı istihdam ile göçü tersine çevirecektir. Yeni yasanın bölgesel ve sektörel olarak seçilmesi, gereksiz yatırımları önleyecektir. Geçmiş yıllardaki uygulamalar bu yönde olmadığı için, başarılı olmadığı gibi atıl yatırımlar olduğundan milli servet kaybına neden oldu.''
Kobider Başkanı Özgenç, Doğu Karadeniz'de sembol ürünler olan fındık ve çayın katma değer oluşturamamasının nedenlerinden birinin, ''bölgenin yatırımcıya cazip gelmediği için buralara yatırım yapılamaması'' olduğunu belirterek, ''Şimdi Doğu Karadeniz'in kaderi değişecek.
Yeni teşvik ve istihdam paketiyle gelişecek olan imalat ve tarıma dayalı sanayinin oluşturacağı istihdam, bölge insanının daha kaliteli yaşam sürmesini sağlayacaktır'' diye konuştu.