Kredi borçlarında yeni dönem başlıyor! 15 gün kaldı! İşte detaylar...

1 Kasım'da devreye girecek düzenleme ile kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı ortak bir kararla, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına yapılandırma fırsatı sunuluyor. 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek bu uygulama, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlara yeni ödeme planları oluşturarak mali yüklerini hafifletmeyi amaçlıyor.

KAMU BANKALARI ÖNCÜLÜK EDİYOR, ÖZEL BANKALAR DA SÜRECE KATILDI

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, yapılandırma işlemlerine başlayarak kamu bankaları arasında öncü bir rol üstlendi. Şu ana kadar toplamda 1,5 milyar TL tutarında borç yeniden yapılandırıldı. İş Bankası ve Akbank gibi özel bankalar da sürece dahil olarak yapılandırma çalışmalarına katkı sağladı.

BORÇLAR 60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK

BDDK'nın aldığı karar kapsamında, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirme imkânı elde edecek. Özellikle asgari ödeme tutarını karşılamakta zorlanan bireysel kredi kartı sahipleri, borçlarını bu süre boyunca yapılandırarak ödeme kolaylığı sağlayacak.

AZAMİ FAİZ ORANI BELİRLENDİ

Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçları için uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olan referans faiz oranı ile sınırlandırarak tüketicilerin borçlarını ödeyebilmesini kolaylaştırmayı hedefliyor.

YENİ FAİZ ORANLARI 24 EKİM’DE AÇIKLANACAK

Merkez Bankası, 24 Ekim’de açıklanacak olan yeni faiz oranlarını borç miktarına göre belirleyecek. 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak bu oranlar, borcun büyüklüğüne göre farklılık gösterecek. Mevcut referans oranı korunursa, 25 bin TL altındaki borçlar için yüzde 3,50, 25 bin TL ile 150 bin TL arasındaki borçlar için yüzde 4,25, 150 bin TL üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 faiz oranı uygulanacak.

BAŞVURULAR İÇİN 1 YIL SÜRE

Yapılandırma imkânından yararlanmak isteyen bireyler, ihtiyaç kredisi borçlarında 30 gün ve üzeri gecikmelerde başvuruda bulunabilecekler. Bu yapılandırma fırsatı 1 yıl süreyle geçerli olacak. Kredi kartları için nakit çekim ve harcamalarda en yüksek faiz oranı yüzde 5 olarak belirlendi.

YAPILANDIRMA KOŞULLARI NELER?

BDDK'ya göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar, yapılandırma yaptıklarında borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecekler. Ayrıca, dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenlerin taksitleri, yapılandırılan borçların yarısı ödenene kadar artırılamayacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri