Kredi kartı asgari ödeme tutarı, dönem borcu için belirlenen en düşük ödeme miktarıdır. Bu konu ile ilgili yapılan düzenlemelerde yeni şartların gündeme gelmesi bekleniyor. Bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarının referans faiz oranlarına bağlı şekilde değişmesi ve referans oranlarının ise %3,50 ila %4,75 arasında olması planlanıyor. BDDK tarafından yapılan bu değişiklikler kapsamında kredi kartı asgari ödeme tutarının kaldırılması ile ilgili herhangi bir durum söz konusu değil.
Bu yazımızda kredi kartı ödeme tutarının ne kadar olduğuna ve bu düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceğine dair merak edilen sorulara yanıtlar vereceğiz.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Yapmak Artık Mantıksız mı?
Hayır, kredi kartının asgari ödemesini yapmak mantıksız değildir. Yalnızca yeni düzenleme ile birlikte daha fazla asgari ödeme yapmamak için kredi kart limitini kontrol etmek gerekir. Nitekim kredi kartının asgari ödemesini gerçekleştiren bireyler, kalan borcun üzerine eklenen akdi faiz oranını ödemek durumunda kalır. Bu durumda borcun ana para miktarı aynı kalsa da her ay faiz ödenir. Nitekim kredi kartı borcunun asgari tutarı ödenebilir ancak bu borca günlük faiz eklenir.
Kredi kartı asgari tutarını ödemek için ekstrenin ve son ödeme tarihinin kontrol edilmesi gerekir. Henüz ekstresi gelmemiş kredi kartlarının asgari ödeme tutarını daha kolay tespit etmek ve yapılacak harcamalara göre ödenmesi gereken minimum tutarını hesaplamak isteyen bireyler, kredi kartı asgari ödeme tutarı hesaplama aracından faydalanabilir.
Kredi kartı limiti 50 bin TL’den yüksek olan bireylerin asgari ödeme tutarı da yüksek olur. Örneğin kredi kartı limiti 75.000 TL olan bireyin dönem borcu 20.000 TL ise bu durumda asgari ödeme tutarı 8.000 TL olur. Ancak kredi kartı limiti 45.000 TL olan bireyin dönem borcu 20.000 TL ise asgari ödeme tutarı 4.000 TL olur.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Yüzde Kaç Oldu?
BDDK, limiti 50.000 TL’nin altında olan kredi kartı sahipleri için asgari ödeme sınır tutarını dönem borcunun %20’si olarak belirlerken 50.000 TL ve üzerindeki kredi kartlarında bu oranı %40 olarak belirledi. Aynı zamanda kredi kartı borcu yüksek olan bireyler için borçların 60 aya kadar yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler de devreye girdi.
Bu Düzenleme Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
TCMB’nin 24 Ekim 2024’de bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarının referans orana bağlı olarak farklılaştırması ile birlikte bu düzenlemenin 1 Kasım 2024’de yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Kaç Defa Yapılabilir?
Kredi kartı asgari ödeme tutarının ödenmesi için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak üst üste kredi kartının asgari tutarını ödemek, akdi faiz oranının eklenmesine ve mevcut borcun birikmesine neden olmaktadır. Bu durumda kredi notunun da olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Bazı durumlarda kredi kartı asgari borç miktarı ödenebilir ancak bu durumun süreklilik haline getirilmemesinde fayda vardır.
Peki Kredi Kartı 3 Kez Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?
BDDK tarafından 2020 yılında belirlenen karar ile Kredi kartı borç miktarının asgari tutarını 1 yıl içerisinde 3 kez gecikmesi halinde kredi kartının nakit kullanıma kapatılır. Ayrıca asgari ödemenin üst üste 3 ay boyunca yapılmaması, mal ve hizmet alımının da kapatılmasına neden olmaktadır.
Kredi Kartının Yalnızca Asgarisini Ödemek Sicili Bozar mı?
Kredi kartının yalnızca asgarisini ödemek, kredi notunun düşmesine neden olsa da herhangi bir geç ödeme durumu söz konusu olmadığından sicil üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmaz.
Kredi Kartının Asgari Borcu Ödense de Faiz İşler mi?
Kredi kartı asgari borcu ödense de kalan borca faiz işler. Bu borca aylık %4,25 oranında akdi faiz uygulanır.