Kredi kartlarına sınır geliyor!

Krediler üzerindeki KKDF gibi kesintiler artırılacak. İthalat vergisi yükseltilecek. Ara malı ithalatı frenlenecek. Hükümet 3 ayda 22 milyar doları geçen cari açık için seçimden sonra ek tedbirler almaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenlem

Krediler üzerindeki KKDF gibi kesintiler artırılacak. İthalat vergisi yükseltilecek. Ara malı ithalatı frenlenecek. Hükümet 3 ayda 22 milyar doları geçen cari açık için seçimden sonra ek tedbirler almaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı 5 ana başlıkta çalışıyor. Kredi kartı kullanımının sınırlanması, ithalat vergisinin artırılması, krediler üzerindeki kesintilerin yükseltilmesi, zorunlu karşılıklardaki artışın yıl sonuna kadar devam etmesi, enerji fiyatlarında düzenleme yapılması gibi detaylar üzerinde çalışılıyor. Sabah'ın haberine göre, BDDK'nın üzerinde çalıştığı önleme göre kredi kartı kullanımının sınırlandırılması planlanıyor. Buna göre, kredi kartı limitlerinin gelire göre belirlenmesi seçenekler arasında bulunuyor. Kart sahibinin istemedikçe limitinin artırılmayacağı da söyleniyor.

YÜKSEK KESİNTİ

Tüketici ve konut kredileri için de önlem alınması düşünülüyor. Kredi kullanımının yavaşlatılması için banka bazında önlemler alınabileceği belirtilirken, Maliye'nin kredi kullanımının maliyetini artıracak ek vergileri gündeme getirebileceği belirtiyor. Özellikle krediler üzerindeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve benzeri kesintilerin artırılması, mortgage'da peşin ödemelerin daha da yükseltilmesi önlemler arasında sıralanıyor. Öte yandan BDDK'nın bankaların bilanço kalemlerini sınırlayarak, sermaye yeterlilik oranlarını sıkılaştırabileceği belirtiliyor.

VERGİ SİLAHI

Maliye Bakanlığı da ÖTV ve ithalat vergisinde artış ve enerji fiyatlarında ayarlama yapılması konusunu tartışıyor. Cari açık için vergi silahının en erken üç ay sonra çekilmesi bekleniyor.

MUNZAM ARTIŞI

MERKEZ Bankası da para politikasını yeniden gözden geçiriyor. Zorunlu karşılıklardaki artışın yıl sonuna kadar devam edebileceği belirtiliyor.

ARA MALI İTHALATI

CARİ açığı yükselten en önemli etkenlerden biri olan enerji girdileri konusunda da çeşitli önlemler planlanıyor. Uzun vadede enerji yatırımlarının tamamlanması ve ara malı ithalatına karşı önlem alınması düşünülüyor.

NELER YAPILDI?

Hükümet şimdiye kadar bir dizi önlemi hayata geçirdi. Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını artırırken, politika faizlerini indirdi. BDDK ise kredi kartı dönem borcu asgari ödeme tutarı oranlarını yeniden düzenledi. Kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alındı.Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar artırılamayacak. Konut kredilerinde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75'ini; ticari menkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50'sini aşmaması kararı aldı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri