Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, hükümetin açıklamış olduğu 4. ekonomik paket konusundaki tespitlerin doğru olduğunu ve detaylarına hızlı bir şekilde inilmesi gerektiğini söyledi.
Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin krize önlem olarak açıkladığı ekonomik pakete takviye yapılması gerektiğini belirterek, ''4. ekonomik paketteki önlemler için hükümete teşekkür ediyoruz. Krize karşı çare arayışlarının, geniş halk kitlelerini de kapsaması gerekir. Üretimin beraberinde halkın, ücretli kesimin alım gücünü de artıralım. Alınan tedbirlerin ekonomideki etkilerinin 3 ayın sonunda ciddi bir biçimde incelenmesi gerekir. Bundan sonra veriler iyi değerlendirilip, gerçekçi adımları atmalıyız. Krizden hep birlikte, heyecana kapılmadan mücadele edilerek çıkılması gerekir'' dedi.
Krize karşı Türkiye'nin üç cephede mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
''Bunlar küresel ölçekte tedbirler, iç piyasada sanayi üretimi ve istihdama yönelik tedbirler ve tabandaki geniş halk kitlelerinin ücretlerinin artırılması ile alım gücünün yükseltilmesi olarak belirlenebilir. Kriz dönemlerinde iç piyasanın canlandırılması için sanayi üretimine yönelik desteklere de yer verilmeli. Türkiye'de orta sınıf yeniden yaratılmalı. Tarımdaki yoksullaşma, memur ve ücretli kesimin gelirlerindeki düşüş ve kayıplar Türk halkının alım gücünü zayıflatmıştır. Bu Türkiye'nin derinindeki krizidir. Küresel krizden önce de toplum bu krizi yaşıyordu.''
Hacısalihoğlu, 2009 yılında Türkiye bütçesinde kamu yatırımlarının düşük tutulmasının iç piyasadaki durgunluğu etkileyen en önemli argümanlardan biri olduğuna dikkati çekerek, kamu yatırımlarının yeterli düzeye çıkarılması için kaynakların iyi etüt edilmesi gerektiğini vurguladı.
-''HÜKÜMETİN TEDBİRLERİ DOĞRUDUR VE DETAYLARA HIZLI BİR ŞEKİLDE İNİLMELİ''-
Hükümetin piyasadaki gelişmelere paralel yeni paketleri gündeme alması önerisinde bulunan Hacısalihoğlu, ''Hükümet tarafından ekonomik krize çare arayışları devam etmektedir. Ekonomik krize karşı hazırlanan 4. ekonomik paketin ana fikri iç talebi artırmak, kredi akışını sağlamak, maliyetleri düşürmek, ihracata destek vermek olarak görülmektedir. Oda olarak krize karşı yapılması gereken çözüm önerilerinde de bu konuları belirtmiştik. Hükümetin bu konudaki tespitleri doğrudur ve detaylarına hızlı bir şekilde inilmelidir'' diye konuştu.
Hacısalihoğlu, hükümet tarafından açıklanan 4. pakette iç talebi artırmaya yönelik detayların yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:
''Konut stoklarının eritilmesi için lüks sayılacak 150 metrekare üzerindeki konutların satışlarında alınan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8 indirilmektedir. 150 metrekarenin altındaki konutların satışlarında zaten yüzde 1 olarak uygulanmaktadır. Bu konuda uygulamaya başlandıktan sonra kayıtların iyi tutularak konut satışlarının ne kadar gerçekleştiğini 3 ay sonunda tespit etmek gerekir. Konut stokunun artmasının asıl nedeni KDV maliyetlerimi yoksa, her şehirde ve kazada yapılan TOKİ konutlarından dolayı o bölgede bu meslekle uğraşanların TOKİ ile rekabet edemediklerinden mi ya da alım gücünden mi kaynaklandığının gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Gerçekçi çözümleri bularak bu konuda krizi aşmak daha sağlıklı olacaktır. KOBİ destek kredilerine 75 milyon lira aktarılması imkanlar dahilinde iyi sayılabilecek bir rakam. Başlangıcında çok iyi hizmetler veren KOSGEB, vermiş olduğu kredi destekleri dışında KOBİ'lere sağlamış oldukları çok yönlü hizmetleri birkaç yıldır durma noktasına gelmiştir. Bu desteklerin stratejik yol haritası gibi formalitelere boğulmadan acil uygulama geçirilmesi gerekmektedir.''
-''ACİLEN UYGULANMASI GEREKENLER''-
Paketteki desteklerin dışında dikkate alınması ve acilen uygulanması gerekenler de olduğuna dikkati çeken Hacısalihoğlu, ''İhracatı teşvik için yerli malı üretime dayalı ihracata özel destek verilmeli. Bunun devamında yerli piyasa canlanacak, iç piyasaya döviz girecek, istihdam artacaktır. Kredi Garanti Fonuna ek kaynak aktarılmalı. Elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Bu konuda yapılan yapılandırılmaya karşılık sanayici ödeme şartlarını yerine getirememektedir. Elektriklerin kesilmesiyle sanayici tesisini kapatacak, üretim duracak, işçi çıkarmak zorunda kalacaktır. Benzer şekilde sigorta ve vergi borçları yeniden yapılandırılarak 6 ay ödemesiz ötelenmesinin sağlanması gerekmektedir. Sanayici, tüccar ve tüketicilerin bankalara olan kredi borçları yeniden yapılandırılarak en az 6 ay ödemesiz ötelenmesinin sağlanması gerekmektedir'' dedi.
-''PROBLEM BİZİ YÖNETENLERİN DEĞİL, BU ÜLKEDE YAŞAYAN HEPİMİZİN''-
Hacısalihoğlu, iç piyasanın canlanması için gerekli olan şeyin para olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Piyasaya para girişi sağlanmalı. Halkın alım gücünün artırılmalı ki bu da ücretlerin artırılması demektir. Bunun için kamu ve özel sektöre görev düşmektedir veya halk ucuz maliyetle uzun süreli kredi kullanmalı. Bunun içinde bankacılık sektörü ile hükümet arasında anlaşmalar sağlanması gerekmektedir. Hepsinden önemlisi, bu dönemlerde heyecanlanmadan, panik yaratmadan gerçekleri kabullenerek hükümetin aldığı karalara destek vermek suretiyle ve gerekli önerileri ilgililere ileterek yardımcı olmaktan başka çare yok. Çünkü problem bizi yönetenlerin değil bu ülkede yaşayan hepimizin. Bu ekonomik krizden birlikte çıkmak zorundayız. Birlikte rahmet ayrılıkta zulüm vardır.''