Kayıt dışı ile mücadele kapsamında müfettiş sayısını artırmayı planlayan Maliye Bakanlığı, ağırlık uzmanlardan oluşan binlerce personel alacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2015 yılında bin 500 gelir uzman yardımcısı, 150 avukat, 200 koruma ve güvenlik görevlisi, 200 şoför ve 200 hizmetli ile birlikte 2 bin 250 kişilik yeni istihdam sağlamayı planlıyor. Vergi müfettişi alımları ile birlikte 2015 yılında toplam rakamın 3 bini bulacağı ifade ediliyor. Maliye, yeni yılda elektronik tahsilatını artırmak için çalışmalarına hız verdi. Vergi tahsilatına yetkili bankaların vadesinden sonra vergi tahsilatı yapabilmeleri için program değişikliği çalışmaları tamamlandı. Bankaların internet bankacılığı ile vergi tahsilatı yapabilme çalışmaları tamamlanarak 24 banka performans programı ile uygulamaya geçti.
İnternet bankacılığı üzerinden vergi tahsilatının bütün bankalara yaygınlaştırılması çalışmaları ise devam ediyor. Maliye kredi kartı tahsilatına yönelik çalışmalarına yeni yılda hız veriyor. 2015 yılında tüm vergi ve ceza türlerinin kredi kartı ile tahsilatının yapılabilmesi amacıyla çalışma yürütülecek. Halen geçiş ücreti ve buna bağlı idari para cezası, karayolları taşıma kanunu idari para cezası, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezaları, gayrimenkul sermaye iradından kaynaklı gelir vergisi, 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılan ödemeler ile ilgili tahsilatlar kredi kartı ile yapılabiliyor.
DENETİME YENİ ARAÇ
Gelir İdaresi Başkanlığı personelin çalışma koşullarının daha uygun hale getirilmesi amacıyla çalışmalar yaparken, denetim alt yapısını da güçlendiriyor. Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi kapsamında denetim kapasitesinin artırılmasına imkan verecek denetim taşıt alımı projesi ile 2015 yılında yaygın ve yoğun vergi denetim hizmetleri ile diğer hizmetlerin gerçekleştirilmesi için mevcut taşıtlara ilave olarak 10 adet binek otomobil, 20 adet minibüs, 2 adet pick-up ve 40 adet panel araç alımı planlanıyor.
BORCU OLANA BİLGİ
GİB'in 2015 Yılı Performans Programı'nda yer alan bilgilere göre cebri takibata başvurulmadan önce amme alacaklarının tahsilatını sağlamak amacıyla borç bilgilendirme mekanizmaları etkin bir şekilde kullanılacak. Borcu hakkında bilgilendirilen mükellef sayısı artırılarak cari dönemde ödenmesi gereken vergi ve diğer kamu gelirlerinin tahsilat oranının yükseltilmesi hedefleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi bilinci ile vergiye gönüllü uyumu ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla sosyal medya dahil olmak üzere telefon, posta, internet ve yüz yüze her türlü iletişim kanalını kullanacak.