Marketlere vegi cezası yolda

Yemek çeki ve kartı ile alışveriş yapılan marketler mercek altına alındı. Denetimlerin ilk ayağında bu işletmelerin alışveriş sonrasında müşteriye fiş kesmediği tespit edilirken, düzenlenen faturalarda düşük KDV'li ürünlerin tercih edildiği ortaya çıktı.

Yemek çeki ve kartı ile alışveriş yapılan marketler mercek altına alındı. Denetimlerin ilk ayağında bu işletmelerin alışveriş sonrasında müşteriye fiş kesmediği tespit edilirken, düzenlenen faturalarda düşük KDV'li ürünlerin tercih edildiği ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, yemek çeki karşılığında alışveriş imkanı sunan marketler, deterjan gibi yüksek KDV'li ürünler yerine yemek satışı yapılmış gibi fatura düzenliyor. Yüzde 18 yerine yüzde 8 veya yüzde 1 KDV'li ürün için fatura düzenleyip vergi kaybı ortaya çıkarılıyor.

Yemek çekine yönelik denetimlerde çalışanın işyeriyle ilgili herhangi bir problem bulunmadığına dikkat çeken Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Sonuçta işveren çalışanına yemek kartı ve çeklerini yemek hizmeti almaları karşılığında veriyor.

Ancak bazı çalışanlar, yemek yeme yerine alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Marketler ise bu tür alışverişlerde fiş düzenlemeyip satılan bedel kadar yemek şirketine fatura gönderiyor.

Fatura düzenlenirken ise yemek satmış gibi düşük KDV'li ürünler tercih ediliyor." dedi. Marketlerden satın alınan ürünler arasında temizlik malzemeleri gibi yüzde 18 KDV'si olan birçok malzeme bulunduğuna dikkat çeken bir başka yetkili ise herhangi bir şekilde vergi kayıp kaçağı oluşmaması için sektörü il bazında tek tek incelemeye tabi tutacaklarını bildirdi.

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını azaltmayı hedefliyor.

Dört koldan sektörleri mercek altına alan bakanlık, vergide 'sanal' döneme hazırlanıyor. Bu kapsamda ilk olarak el bilgisayarları ile mobil denetim 2010 yılından itibaren başlıyor.

Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nin (VEDOP) üçüncü ayağıyla birlikte vergi altyapısı tamamen elektronik hale getirilecek. Bu kapsamda e-fatura, e-tahsilat ve e-haciz devreye sokuluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bütün belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi, geçmiş dönem dahil bütün vergilerin elektronik ortamda tahsil edilmesi ve vergisini ödemeyen mükelleflere de elektronik ortamda haciz öngörülüyor.

Kredi kartıyla vergi tahsilatını yaygınlaştırmayı planlayan Maliye, yeni denetim tekniklerini de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu arada kuyumculuk ve kontör satışıyla uğraşan mükellef bilgilerinden hareketle, faiz ve komisyon karşılığı ödünç para vererek tefecilik yapanlara yönelik takibatlar da yaygınlaşacak.

Trafik para cezalarının takip ve tahsilinin daha etkin şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, halen el ile düzenlenen ve sisteme girilen trafik idari para cezası tutanakları, elektronik ortamda düzenlenecek

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri