Memura kıyak geçildi

Ekim'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla birlikte, aslında 70 milyonun tamamı Genel Sağlık Sigortalısı oldu. Ancak memurlarla ilgili bürokratik işlemler yetişmediği için, memurların diğer vatandaşlarla aynı hükümlere tabi olmaları 3 yıl ertelenm

Ekim'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla birlikte, aslında 70 milyonun tamamı Genel Sağlık Sigortalısı oldu. Ancak memurlarla ilgili bürokratik işlemler yetişmediği için, memurların diğer vatandaşlarla aynı hükümlere tabi olmaları 3 yıl ertelenmiş oldu. Böylece memurlar nüfusun geri kalanına göre 5 önemli ayrıcalığı en azından üç yıllığına elde etmiş oldu.

Bu üç yıllık süre zarfında memurlar SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'ne değil, Maliye Bakanlığı Tebliği'ne göre sağlık hizmeti alacaklar. Buna göre memurların avantajları;

1-Memur, katılım payı ödemeyecek!

Memurların dışındaki tüm nüfus, 1 Ekim itibariyle her muayene oluşlarında ilaç ve muayene farkına ilave olarak, devlet hastanelerinde muayene olurlarsa 3 YTL, eğitim-araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL ve özel hastanelerde 10 YTL katılım payı ödeyecekler. Bu katılım payları hastalardan eczanelerce tahsil edilecek. Memurlar ise katılım paylarının hiçbirisini ödemeyecekler.

2-Memur eş ve çocukları sevk zincirine tabi değil!

SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, memurların dışındaki sigortalılar sevk zincirinin uygulandığı illerde hastanelere doğrudan başvuramayacak. Ancak memurlar sadece kendileri için kurum tabibinden sevk alırken, memurun aile bireyleri doğrudan hastanelere başvurabilecek. Memurların dışındaki sigortalılar, sevk uygulaması olan illerde doğrudan hastaneye başvurursa SGK bunların sağlık giderlerini karşılamayacak. Oysa memurun eş ve çocukları için böyle bir sınırlama bulunmuyor.

3-Memura tüp bebek kolaylığı!

Memurların dışındaki sigortalıların tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak istemeleri durumunda sağlıkla ilgili koşullara ilaveten; - Kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması, - Kadının kendisinin ya da eşinin en az 5 yıl sigortalı olması veya 900 gün prim ödemiş olması. Gibi şartların oluşmuş olması gerekiyor. Oysa memurlar tüp bebek sahibi olmak isterse 5 yıl ve 900 gün prim günü şartı bulunmuyor. Ayrıca diğer vatandaşlar için 39 olan üst yaş sınırı memurlarda 40 olarak uygulanacak.

4-Memurun yatak ücreti 2007 fiyatından!

Sağlık Uygulama Tebliğine göre, memurların dışındaki nüfus, hastanede yatarsa yatak ücretini 2008 yılı fiyatlarına göre ödeyecek. Memurlar ise hastanelerde, yine Maliye Bakanlığı Tebliğine göre 2007 yılı fiyatları ile yatacaklar. Buna göre memurların dışındaki hastaların ödeyeceği yatak farkı da daha yüksek olacak.

5-Memurun aile hekimine gitmesi zorunlu değil!

Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında geliştirilen aile hekimliği önümüzdeki ay ve yıllarda tüm ülkeye yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda 1 Kasım itibariyle, aile hekimliğinin uygulandığı illerde sigortalıların önce aile hekiminden sevk almaları gerekecek. Memurlar ise en azından 3 yıl süreyle aile hekimine gitmek zorunda değiller. Memurun kendisi sadece kurum tabibinin sevkiyle, eş ve çocukları ise doğrudan hastanelere gidecekler.

Bizzat sayın Başbakan'ın ve Faruk Çelik'in, tüm nüfusun sağlıkta eşitlenmesi yönündeki hassasiyetini biliyoruz. Bu anlamda SGK'nın da altyapısı ve donanımı müsait. Ancak pek çok kamu kurumunun bilgi işlem ve insan kaynağı yapısı, memurların işlemlerinin de SGK'ya devrine müsait değil. Anlayacağınız hakta ve mükellefiyette eşitlik için gerekli irade mevcut, fakat mevzuat ve bürokrasi üç yıl geriden geliyor. Okur sorularını cevaplamaya yarınki yazımızda devam edeceğiz.

Saadettin Orhan/ Bugün

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri