Merkez Bankası’nda kritik gün: Faiz kararı ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’te politika faizi ile ilgili kararını açıklayacak.

Halihazırda yüzde 12 seviyesinde bulunan politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizi oranının bu toplantıda daha aşağıya çekilmesi bekleniyor.

Merkez Bankası, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında faizi 100’er baz puan indirdi. Böylece 2022 yılında tekrar faiz düşürme döngüsünü başlatan Merkez Bankası, bugün yılın 10. faiz kararını verecek.

HANGİ BEKLENTİLER ÖNE ÇIKIYOR?
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nin bu ayki sonuçlarına göre, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentilerinde yüzde 11 oranı ağır basarken 3 ay sonrası için ise yüzde 9 oranı öne çıktı.

Merkez Bankası’nın bugünkü kararına ilişkin ışık tutması açısından son toplantıdan çıkan karar metninde şu ifadeler yer almıştı:

YAVAŞLAYAN İKTİSADİ FAALİYETE DESTEK
“Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler azalan dış talebin etkisiyle iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine işaret etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.”

BÜYÜMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ
Öte yandan TCMB’nin yine Eylül toplantısının özetinde de “Temmuz başından bu yana öncü göstergeler zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Sanayi üretimi Temmuz ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azalırken, yıllık bazda yüzde 3,1 oranında artmıştır. Yılın ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 1,9 ve 0,9 oranında artış gösteren sanayi üretimi, üçüncü çeyrekte Temmuz ayı itibarıyla bayram tatili ile bağlantılı köprü günleri ve fabrika tatillerinin de etkisiyle yüzde 5,1 daralma kaydetmiştir.” denilmişti.

LİRALAŞMA VURGUSU
Özette, para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edileceğinin altı çizilmişti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri