Metin Kara uyardı

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Kara, Doğu Karadeniz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin toplam gelirlerinin yüzde 85'inin ücret olarak ödenmesinin iyi niyetle bağdaşmadığını belirterek

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Kara, Doğu Karadeniz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin toplam gelirlerinin yüzde 85'inin ücret olarak ödenmesinin iyi niyetle bağdaşmadığını belirterek yarın yapılacak genel kurula katılacak ve oy kullanacak delegeleri, birliğin bilanço ve gelir-gider tablosunu onaylamamaya ve yönetim ve denetim kurulunu ibra etmemeye çağırdı.

Kara, yarın yapılacak olan Doğu Karadeniz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin Olağan Genel Kurulu ile ilgili bir açıklama yaptı. Doğu Karadeniz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'ne Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Giresun ilindeki toplam 31 adet esnaf kredi ve kefalet kooperatifinin ortak olduğunu belirten Kara, birliğin gelirlerinin de bu kooperatif ortağı esnafların kullandığı kredilerden yapılan kesintilerden sağlandığını kaydetti.

Birliğin 2005-2008 yıllarını kapsayan son 4 yılda 1 milyon 593 bin 560 lira gelir elde ettiğini, aynı dönemdeki giderin ise 1 milyon 619 bin 441 lira olduğuna işaret eden Kara, birliğin tasarruf tedbiri almadığı ve israf yaptığını savunarak şöyle konuştu:
“Birliğin esnafların kullandığı kredilerden yapılan yüzde 2 kesinti gelirlerinde sürekli artış olduğu açıktır. Bunun yanında yüzde yarım tahsilatında ise 2007 yılında oluşan gerilemenin 2008 yılında giderildiği görülmekle beraber önemli bir artışın olmadığı görülmektedir. Faiz gelirlerinin sürekli düştüğü açık bir biçimde görülmektedir. Bir önceki genel kurulda 2008 yılında faiz gelirinin olamayacağını öne sürmüştük. Faiz gelirindeki azalış bizi doğrulamıştır. 2007 yılına göre 2008 yılında olumsuz gelir-gider farkı azalmıştır. Ancak, bu azalış yanıltıcıdır. Aşağıda gider kalemleri ele alındığında Birliğin tasarruf tedbiri almadığı yine israf yapıldığını göstermektedir.”

“BİRLİK TRABZON ESNAFININ ALIN TERİNE EL KOYMAKTAN VAZGEÇSİN”

Birliğin yüzde 2 gelirinin yüzde 38'inin, yüzde yarım gelirinin de yüzde 35'inin Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri tarafından karşılandığını dile getiren Metin Kara, “Bu oranların yıldan yıla arttığı da açıktır. Kooperatifin bugünkü yetkilisi olarak, Trabzon esnafının temsilcisi olarak esnafın emeğini hiç kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Bu haksızlığa isyan ediyoruz. Genel kurula katılacak yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerine sesleniyorum. Kooperatiflerinden gönderecekleri paralardan bu maaşlarını alsınlar. Trabzon esnafının alın terine el koymaktan vazgeçsinler. Zaten elini vicdanına koyan bir yönetici ya birlikten ücret almaz ya da onurlu herkesin yapacağı işi yaparak istifa eder ve ücret almayacak kişilerin göreve gelmesini sağlar” diye konuştu.

“BİRLİĞİN GELİRLERİ GİDERLERİNİ KARŞILAMAMAKTADIR”

“Doğu Karadeniz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin son 4 yıldaki toplam gelirinin, giderleri karşılamadığı ortadadır” diyen Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Toplam giderin yüzde 44'ü yönetim ve denetim kurulu ücreti olarak ödenmiştir. Ancak bu gerçek durumu göstermemektedir. Çünkü, yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen net ücretin toplamı, gelir-gider tablosuna yazılmıştır. Vergisi ile bu oran daha yukarılardadır. Yönetim, denetim kurulu üyeleri ve personel ücreti bir bütün olarak değerlendirildiğinde toplam giderin yüzde 82'sini oluşturduğu görülmektedir. Yalnızca, 2008 yılına bakıldığında bu oran yüzde 85'tir. Yönetim ve denetim kurulu üyelerine soruyorum. Hiç vicdanınız yok mudur? Siz esnaf değil misiniz? Esnafın alın terini, paylaşmak bu kadar kolay mıdır?”

Birlikte yapılan bazı işlemlerin de gizlendiğini ileri süren Kara, “9 Mart 2008 tarihinde yapılan genel kurulda 2008 yılı bütçesi onaylanmıştır. 2008 yılı bütçesine göre başkana 6 bin 750 YTL, başkan vekillerine bin 800 YTL, yönetim kurulu üyelerine 900 YTL, denetim kurulu üyelerine 900 YTL aylık net ücret verilmesi kararı alınmıştır. Buna göre yönetim kurulu başkanına 81 bin YTL ödenmesi gerekirken 67 bin 500 YTL ödenmiştir. Başkan vekillerine 43 bin 200 YTL ödenmesi gerekirken 34 bin 200 YTL ödenmiştir. Yönetim kurulu üyelerine 43 bin 200 YTL ödenmesi gerekirken 68 bin 400 YTL ödenmiştir. Denetçilere 32 bin 400 YTL ödenmesi gerekirken 25 bin 650 YTL ödenmiştir. Buna göne toplam 199 bin 800 YTL ödenmesi gerekirken 195 bin 750 YTL ödenmiştir. İlk bakışta kooperatif başkanına 2 aylık maaş tahakkuku yapılmadığı izlenimi ortaya çıkmaktadır. Eğer maaş tahakkuku yapılmamış ise genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri uyarınca giderlerin kaydında 'yıl' esası olduğu için 2008 yılında tahakkuk ettirilmemiş aylık ücret var ise 2009 yılında tahakkuk yapılamayacağını hatırlatırım. Eğer varsa kesinlikle böyle bir yola gidilmemesi gerektiği konusunda uyarıyorum. Ancak yönetim ve denetim kurulu ücretleri toplamına bakıldığında Sayın Başkana 12 aylık ücretin tahakkuk ettirildiği anlaşılmaktadır. Kanımızca başkan aldığı ücretin ortaya çıkmasından ve herkesçe bilinmesinden utanmaktadır. Bunun için adına tahakkuk eden ücretin bir kısmını yönetim kurulu üyeleri ücretleri gibi göstermeye çalışmıştır. Yönetim kurulu üyelerine 2008 yılında toplam 43 bin 200 YTL ödenebilmesi mümkün iken gelir-gider tablosunda 68 bin 400 YTL gösterilerek Başkana ödenen ücretin tümünün gözükmesi gizlenmeye çalışılmıştır” şeklinde konuştu.

“ESNAF EVİNE EKMEK GÖTÜREMEZKEN, 24 BİN TL DANIŞMANLIK ÜCRETİ ÖDENMİŞTİR”

Birliğin yaptığı harcamalarla ilgili konuşan Metin Kara, şunları kaydetti:
“Ücret giderleri yanında diğer giderlerin pek önemi olmamakla beraber posta, temsil ağırlama, ilan ve abone, müteferrik, oto bakım ve onarım, benzin ve genel kurul giderlerinde tasarrufa gidilmesi mümkündür. Hatta hiç yapılmaması dahi mümkündür. Birliğin bu ekonomik sıkıntısı varken 2008 yılında 3 bin 97 YTL temsil ağırlama gideri, 11 bin 231 YTL genel kurul gideri yapılmasa olmaz mıydı? Yine 2005-2006 yıllarında hiç olmadığı halde 2007 ve 2008 yılında aylık bin YTL, toplam 24 bin YTL net danışmanlık ücreti ne için ve kime ödenmiştir? Bu danışmanlık hizmetinin alınmasına neden gerek duyulmuştur? Bu danışman, 2007 ve 2008 yılında ne tür hizmet vermiştir? Danışma hizmetinin sonucunda, Birlikte olumlu ne gibi gelişme olmuştur? Bu hususu, yalnızca genel kurula değil, tüm bölge esnafına açıklamak zorundasınız. Esnafımız, akşamleyin evine bir ekmek götürmekte zorlanırken danışmana 24 bin YTL neden ödenmiştir?”

Metin Kara, birliğin 2007 yılında olduğu gibi 2008 yılında da amacını gerçekleştirmek için hiçbir faaliyet göstermediğini vurgulayarak “Gelirler gideri karşılamazken toplam giderin yüzde 85'inin ücretler olarak ödenmesi iyi niyet esasları ile bağdaşmaz. Herkesin vicdanını kanatır. Birlik genel kuruluna katılacak ve oy kullanacak olan tüm delegelerin vicdanına sesleniyorum. Bu bilançoyu ve gelir-gider tablosunu onaylamayın. Yönetim ve denetim kurulunu ibra etmeyin” şeklinde konuştu.

Haber: Ersen KÜÇÜK / İHA

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri