Hükümetin müjdesini verdiği yeni yapılandırma hayata geçiyor. Meclis bu hafta yapılandırma yasası için mesai yapacak. 73 milyar liralık yapılandırma tasarısının Meclis maratonu yarın başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, yarın toplanarak tasarıyı görüşecek. Tasarının, komisyon görüşmelerinin aynı gün tamamlanması halinde çarşamba ya da perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.
YAPILANDIRMA YAPANLAR...
Yaklaşık 9 milyon kişinin kamuya olan borçlarını kolayca kapatmasına imkan sağlayan tasarı, 19 Ağustos 2016'da yürürlüğe giren yapılandırma kanunu kapsamına giren alacak türleri ve alacaklı idareler esas alınarak, bu idarelerin 31 Mart 2017'ye kadar olan kesinleşmiş alacaklarını yapılandırıyor. Daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni bir imkan tanınıyor. Ancak yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin, yapılandırılan borçları kapsam dışında tutuluyor.
36 TAKSİT İMKANI
Vergi, prim, su borçlarına, ecrimisil ödemelerine, trafik, askerlik ve nüfus cezalarına yapılandırma imkanı getiren tasarıya göre, ana paranın tahsilinden vazgeçilmeyecek. Ancak gecikme faizi ve cezası silinip, bunun yerine enflasyona (Yİ-ÜFE) göre güncelleme yapılacak. Peşin ödemeyi seçenler enflasyon tutarının da yarısını ödeyecek. İsteyen de 6, 9, 12, 18 taksitten birini tercih edecek ve 2 ayda bir ödeme yapacak. Taksitli ödemelerde yeniden hesaplanan borca, belirlenen katsayılar ilave edilecek.
BAŞVURU İÇİN SON TARİH 30 HAZİRAN
Yapılandırma başvuruları, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla başlayacak. Borcunu yapılandırmak isteyenler, 30 Haziran'a kadar başvuruda bulunacak. İlk taksit ve peşin ödeme için son tarih; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine olan borçlar için 31 Temmuz, SGK'ya olan borçlar için 31 Ağustos olacak.