Türkiye'de çalışanların en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdam için çok önemli tedbirler geliyor. İşçilerin sigortasız çalıştırılmasının önüne geçmek için uzun süredir mücadele eden hükümet bunda önemli bir yol kat etti. Buna rağmen özellikle maaşlarıngerçek miktarının bordrolarda gösterilmemesi gibi uygulamalar devam ediyor.
Birçok sektörde de işçiler kayıt dışı çalıştırılıyor. Bunların önüne geçmek için getirilmesi düşünülen kıdem tazminat fonu önemli bir katkı yapacak.
Fon kurulduktan sonra her işveren çalışanları adına her ay para yatıracağı için kıyıtdışı işçi çalıştırmaktan korkacak. Çünkü bu durum eskiye nazaran daha çabuk ortaya çıkacak. Zaten çalışanlar da bu konuda bilinçleneceği için kendi fon hesaplarını takip edecekler. Böylece kendileri için fona para yatırılıp yatırılmadığını görebilecekler.
Bu konudaki ikinci büyük tedbiri ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı. Fon kurulmasa da getirilecek maaş tedbiri ile kayıt dışı istihdam ile mücadelede önemli bir mesafe alınacak. Şimşek, daha önce en az 10 işçi çalıştıranlara zorunluluk olan bankaya maaş yatırmada, işçi sayısı sınırının kaldırılacağını söyledi. Böylece tüm işçilerin maaşları banka aracılığı ile ödenecek. Sadece maaşlar değil prim, ikramiye gibi ödemelerde bankaya yatırılacak.
ŞİKAYET EDİN
Uzmanlar sigortasız çalıştırılan işçilerin bu durumu saklamadan öncelikle ALO 170 ya da Çalışma İl Müdürlüğü'ne bildirmelerini öneriyor. Buraya yapılacak ihbarlarda kimliklerin gizli tutulması imkanı bulunuyor.
Kayıt dışı ile mücadele planını açıklayan Maliye Bakanı Şimşek, şehir içi ulaşımda otobüs ve minibüslerde elektronik ücret toplama sistemine geçileceğini söyledi. Böylece tüm ücretler kayıt altına alınıp vergilendirilebilecek.
Bakan Şimşek, havalimanları ve tapu daireleri gibi yerlere banka ATM'lerine benzer vergi terminalleri konulacağını söyledi. Böylece vatandaşlar bu sistemden yararlanarak vergilerini ödeyebilecek. Ayrıca akaryakıt satışlarını takip eden sistem de kurulacak.