Nüfusun %70'i çalışacak

Bunun sağlanması halinde AB karşısında Türkiye'nin işgücü açısından yüksek bir potansiyele erişeceğini vurguladı. Trabzon il Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda görev yapan rehber öğretmenlere ve sektöre yön veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının

Bunun sağlanması halinde AB karşısında Türkiye'nin işgücü açısından yüksek bir potansiyele erişeceğini vurguladı.

Trabzon il Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda görev yapan rehber öğretmenlere ve sektöre yön veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerine yönelik düzenlenen; “AB Mesleki Rehberlik ve Mesleki Rehberliğin Önemi” konulu çalıştay yapıldı.

Çalıştay'a TTSO Meclis Başkan Vekili İbrahim Nalbant, Yönetim Kurulu Üyeleri, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Orhan Genç, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen insan kaynaklarının mesleki eğitimle güçlendirmesi projesi ekip lideri Thomas Black,  proje eş yöneticisi Osman Yalçın, Dr. Rıdvan Özel ve Trabzon'da görev yapan 250 rehber öğretmen katıldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Öztürk, açılış konuşmasında küreselleşme sürecinde her ülkenin üretim gücünü güçlendirmek için mesleki Eğitime özel bir önem verdiğini belirtti. Türkiye'nin de bilgi ve teknoloji dönüşümünü sağlayabilmesi için güçlü bir mesleki eğitime ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Sanayinin ve iş dünyasının nitelikli insan gücünün mesleki eğitimin geliştirilmesi ile küresel ekonomide Türkiye'nin başarı saylayabileceğini aktardı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Öztürk'ün konuşması şöyle:

“Günümüzde, yaşanan küreselleşme süreci ile gelişen rekabet koşullarında, her ülke belirli sektörlerde dünya pazarında kendilerine yer edinmeye çalışmaktadırlar.

Ülkelerin üretim ve hizmet sektörlerinin işgücü ihtiyaçlarının büyük bölümünü o mesleki eğitim sistemleri karşılamaktadır. Mesleki eğitim süreci ise, eğitimi verilecek mesleğin standardı ile o mesleğin yeterliliğinden oluşmaktadır.

Küresel ölçekte rekabetin her geçen gün daha da arttığı, sektörel dengelerin değişmesine paralel olarak mesleki yapıların ve işgücü profillerinin de dönüşüme uğradığı günümüzde, bilgi ve teknolojinin üretilebilmesi, zamanında ve doğru bir biçimde kullanılabilmesinin nitelikli bir mesleki eğitim politikası ile mümkün olabileceği açıktır.

Gençlerimizi yarınlara daha güçlü ve donanımlı bir şekilde taşıyabilmek için daha kapsamlı ve daha nitelikli eğitim politikaları geliştirmeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Küreselleşme sürecinde, ekonominin sektörel dengeleri hızla değişmekte ve buna paralel olarak meslek yapıları ve işgücü profilleri dönüşüme uğramaktadır. Bu dönüşüme ayak uydurabilmemiz için, sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilerle donatılmış, nitelikli ara elemanlar yetiştirmek yaşamsal öneme sahiptir.

Ayrıca, Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde olan Türkiye, uluslararası rekabette genç nüfusu ile ön plana çıkma şansına sahiptir. Avrupa birliği ülkelerinde, nüfus artış oranlarının duraksaması sonucunda, 2020'li yıllarda, nüfusun maksimum düzeyde yaşlanacağını istatistiki veriler ortaya koymaktadır. Bunun yanında, 2020 yılından önce Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 70'inin çalışma çağında olması beklenmektedir. Bu nüfusun eğitimli ve donanımlı olması, Avrupa Birliği karşısında ülkemize önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Bilginiz olduğu üzere; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Bürosu ile Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen; “Mesleğini Keşfet- Küçük Mucitler Yarışıyor” projesi sürüyor.

İlköğretim okullarındaki öğrencilerin AB' de meslek seçimi hakkında daha somut bilgilere dayanan fikirler geliştirmeleri, meslekleri ve meslek okullarını tanımaları, mesleki eğitimi tanımaları, ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri, bilimsel düşünme, yaratıcı zekâ ve ekip olarak çalışma bilincini geliştirerek proje hazırlama deneyimi edinmelerine katkıda bulunmaları amacını taşıyan bu yarışma süreci içine mesleki rehberlik konusunda Trabzon'da çocuklarımızın gelecek ile ilgili tercihlerinde önemli rol alan kişilere yönelik bir çalışma da dahil edilmiştir. 

Bu çerçevede düzenlenen bugünkü çalıştayın yararlı olmasını diliyorum.”

MESLEKİ EĞİTİMDE AB SİSTEMİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen insan kaynaklarının mesleki eğitimle güçlendirmesi projesi ekip lideri Thomas Black, Trabzon'un mesleki eğitimde Avrupa Birliği Standardında bir sisteme sahip olduğunu söyledi. Bu anlamda yapılan çalışmaları incelemek üzere Trabzon'da bulunduğunu belirterek, “ Trabzon ve Erzurum'da kurulan bu pilot çalışmalardan mutlu oldum” dedi.

Daha sonra mesleki eğitimle ilgili olarak Avrupa Birliği ve ülkesindeki uygulamalar hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitimdeki bireylerin, bir kanaldan diğerine geçebildiklerini ve önlerinin kapalı olmayan yollarla donatıldığını vurguladı. Bu konuda, mesleki eğitimden, yüksek eğitime geçiş haklarını bireylere sağladıklarını aktardı.

Mesleki eğitim veren kurumların kendi kendini yönetebilecek bir konumda olduklarına işaret ederek, okullarda açılacak bölüm ve kurslara yüzde yüz  yerel yöneticilerin karar verdiğini bildirdi. Bu karar verme sürecinin büyük bir esneklik sağladığını ileterek, “ Yerel düzeydeki endüstri ve ihtiyaçlar çok iyi karşılanmış oluyor. Bu saya de daha önce düşünmediğimiz yenilikleri uyguluyoruz.”dedi

Öğrencilerin mutlaka istihdama yönelik yetiştirildiğini ifade eden Thomas Black, her okulda mesleki rehberlik biriminin kurulduğunu, kurumun büyüklüğüne göre bu hizmetin özel bir bölüm haline yükletildiğine işaret etti.

Engelli ve özürlü dahi olsalar toplumdaki bütün bireylerin öğrenme süreçlerine katılmadaki zorlukların aşıldığını belirterek sistemin herkesi kapsadığına vurgu yaptı. “AB'de birey hangi zorluğa sahip olursa olsun hiç kimse eğitim dışında olmamalıdır” diye konuştu.

Bireylerin mesleki gelişim süreçlerinin sürekli desteklendiğini belirterek,” öğrencilerin hedefledikleri kariyer için hangi yeterliliklere sahip olmaları gerektiği kendilerine aktarılıyor. Trabzon'da da bu uygulamanın böyle olduğunu gördük. Profesyonel olarak görevi rehberlik olan bir öğretmen gurubunun varlığından söz edilebilir. Orta eğitimden sonra ileri eğitim ve yüksek eğitim tercihlerin de yardımcı olunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen insan kaynaklarının mesleki eğitimle güçlendirmesi projesi ekip lideri Thomas Black, AB'de eğitim sürecinin ardından yürütülen çalışmalar hakkında da katılımcılara bilgi aktardı. Okul bittikten sonra öğrencilerinin takip edildiğini belirterek, ilk altı ayın sonunda öğrencinin eğitime mi devam ettiği yoksa endüstri alanında işe mi başladığının sorgulandığını bildirdi.

Öğrencilerin iş bulmaları halinde, okullarında gördükleri eğitimlerdeki hangi modüllerin onlara katkı sağladığının kayıt altına alındığını kaydetti. Bu takibin çok önemli olduğunu, elde edilen veriler ışığında eğitim programının değiştirilmesinde önemli bir veri olarak kullanıldığını söyledi. Bunun bireyi ve kurumu geliştiren bir sistem olduğunu sözlerine ekledi.

MESLEK YÜKSEK OKULLARI'NDA SEVİYE YÜKSELİYOR

Proje Türkiye eş yöneticisi Dr. Rıdvan Özel'de orta öğretimde kurulan MEPEG'ler ile sağlanan iyileştirme dönüşümünün Meslek Yüksek Okulları düzeyinde de gerçekleştirilmesi için İGMEB'lerin kurulduğunu söyledi.

Türkiye'de sayıları 500'ü bulan Meslek Yüksek Okullarının standartların çok altında olduğunu belirterek, “ Bu standardı yükseltmek istiyoruz. Bunun için İGMEB'leri kurduk. Altı ay önce başlayan bu çalışmada bir buçuk yıl sonra 8 sektörde, 11 meslek dalında istediğimiz standartlarda sonuçlar alacağız. Bu sistemi daha da yaygınlaştıracağız.”diye konuştu.

Çalıştay sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen insan kaynaklarının mesleki eğitimle güçlendirmesi projesi ekip lideri Thomas Black'a Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Orhan Genç, Proje Türkiye eş yöneticisi Dr. Rıdvan Özel'de TTSO Meclis Başkan Vekili İbrahim Nalbant tarafından günün anısına oda tarafından çeşitli Trabzon'u tanıtıcı dokümanlar takdim edildi.

KARADENİZLİ KÜÇÜK MÜCİTLER

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Bürosu ile Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Mesleğini keşfet küçük mucitler yarışıyor” isimli proje yarışması devam ediyor.

İlköğretim okulu 6-7 ve 8. sınıf öğrencilerine açık yarışmanın logosu küçük Temel ve Fadime karakterinden oluşuyor.

Etkinlik, “Mucitamca” Melih Yalçıneli'nin 26-27 Şubat 2008 tarihleri arasında öğrencilerle birlikte Gerçekleştirilen workshopla başlamıştı.

Yarışmanın sonuçları Mayıs ayında açıklanacak ve çocuklara çeşitli armağanlar sunulacak. Öte yandan yarışmada dereceye giren öğrencilerin projeleri Ankara'da düzenlenecek olan Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı'nda (METEF) da sergilenecek.

TEMEL VE FADİME KIVRAK ZEKAYI TEMSİL EDİYOR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Bürosu Koordinatörü Yakup Karbuz 2009 yılında inovasyon kavramı çerçevesinde yaratıcı fikirleri destekleyecek çalışmalar yapmayı planladıklarını kaydederek şunları söyledi: “Yaratıcı fikirlerin kaynağının çocuklar olduğuna inanıyoruz. Üstelik Temel ve Fadime figürlerini kullanarak bölgemiz insanının zekasına, yaratıcılığına da dikkat çekmeyi amaçladık. Pratik zekasıyla her alanda öne çıkan Karadeniz insanı bu etkinliğin sonunda çocuklarının parlak zekasıyla da gurur duyacaktır” dedi

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri