Emlak Vergisi'nde artık son 2 işgünü. Ancak şimdi öyle bir olanak var ki son 5 yılda ödediğiniz verginin bir kısmını geri alabilirsiniz.
Belediyeler Maliye Bakanlığı'nın 1982'de yayımladığı tüzüğü ve bu tüzüğe dayanarak yayımladığı hangi binanın lüks, hangilerinin 1,2 veya 3'üncü sınıf olduğunu gösterir cetveli dikkate almadan kafadan binalar için sınıf belirliyor. Bu ise çoğunluklu vergiyi artırıyor.
Şimdi yine bina inşaat maliyetleri belirlenirken vergiyi artıran ikinci bir cetvelden bahsedeceğiz. Maliye yine 1982 yılında bina inşaat maliyetleri hesaplanırken binaların yaşına göre aşınma payınının düşülmesinin gektiğine dair bir düzenleme yaparken diğer yandan hangi durumlara ve hangi oranlarda aşınma payının hesaplandığını da belirtmiş.
Emlak vergisine yönelik şikayetler üzerine bu cetveli Gelir İdaresi Başkanlığı da internet sitesinde geçen hafta yayımladı. 2 Aralık 2982 tarihinde yayımlanan tablonun adı: 'Aşınma paylarına ilişkin oranları gösteren cetvel." Bu cetvel 1982'de Emlak Vergisi'ne Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Tespitine İlişkin Tüzük'te değişiklik yapmak üzere yayımlanmış tüzükte yer alıyor.
BELEDİYELER HABERDAR DEĞİL
Gelir İdaresi'nin cetveli yayımlama sebebi de bu yazının yazılma sebebi de aynı. Bir çok belediye aşınma payından haberdar değil. Dolasıyısla vergiyi hesaplarken bina inşaat maliyetlerinden aşınma payını düşmeden hesaplayıp bunu vatandaşlara bildiriyor. Sözedilen tutar da az buz değil. Binanın yaşına göre betorarme karkas binalarda yüzde 4'ten yüzde 60'a kadar çıkıyor. Yığma kagir, ahşap ve kerpiç binalarda bu oranlar daha da yükseliyor. Ancak Türkiye'de binalar genellikle betonarme karkas. Örneğin 16 yıllık bir betonarme binada oturuyorsanız yüzde 20 aşınma payı emlak vergisinin bir ayağını oluşturan bina inşaat maliyetlerinden düşülecek. Böylece emlak vergisi de yaklaşık yüzde 10 oranında azalabilecek.
MAHKEMEYE GİDEBİLİRSİNİZ
Ancak yukarı da da sözünü ettiğimiz gibi bir çok belediyenin bundan haberi bile yok. Bu yüzden vatandaşların vergisini öderken aşınma payının düşülüp düşülmediğini belediyeden öğrenmesi gerekiyor. Tabii eğer düşülmemiş ise bunu talep etme hakkı var. Üstelik sadece bu yıl için değil. Zaman aşımı süresi olan 5 yıldır fazladan ödediğiniz vergi için de mahkemeye gidebilirsiniz. Eğer belediyenin hem bina inşaat maliyetlerini hem de arsa metrekare fiyatlarını hesaplarken hata yaptığını düşünüyorsanız ve mahkemeye gidecekseniz verginizin ilk taksidini öderken mutlaka bir itiraz dilekçesi ile birlikte ödeyin. Daha sonra mahkemeye gidip fazla tahsil edilen vergiyi geri alabilirsiniz.