Trabzon'un 15 yıl öncesine kadar geçirdiği kalkınma hamlelerinin hep İran bağlantılı olduğunu belirten Trabzon Genç İş Adamları Derneği (TGİAD) Başkanı Cafer Kurt, İran pazarının yeniden hareketlendirilmesini istedi.
Coğrafi konumu itibariyle Trabzon'un kilit bir noktada yer aldığına işaret eden TGİAD Başkanı Cafer Kurt, Tüm avantajlarına rağmen şehrimiz ne yazık ki sanayi bölgelerine uzak olduğu için pazar potansiyelini kullanamamıştır. İran pazarının yeniden işlenmesi yoluyla Trabzon Limanı'nın hareketlendirilmesini, tren yolunun bir an önce tesis edilmeye başlanıp Trabzon'un çevre illere ve Doğu'ya açılması gerektiğine inanıyoruz dedi.
AĞIR ENDÜSTRİ ÖNCELİKLİ
Trabzon için yeni bir ticari açılım düşünülüyorsa bunu ağır endüstri ile yapmamızın zorluğu ortadadır diyen Kurt şöyle konuştu: Sanayi ürünleri ya uzak bölgelerden ya da yurtdışından gelmektedir. Fakat Kuzeydoğu ve Doğu potansiyeli olduğu gibi durmaktadır. HES'ler hızlandırılır, İran'a dönük ticari işbirliği yoğunlaştırılırsa Trabzon 15 yıl önce olduğu gibi bugün de son derece hareketli bir ticari geçiş noktası haline getirilebilir. Sürekli olarak İran'la işbirliğinin artırılacağını duyuyoruz, fakat biz bir hareket göremedik. Bunun nedenlerini merak ediyoruz. Tren yoluna başlanarak liman daha aktif hale getirilirse Trabzon çok şey kazanır. Bu şehir en büyük kazanımlarını İran nakliyesinin aktif işlediği döneminde elde etmişti. . Zamanında yapılan İran nakliyesi Trabzon'u kalkındırmıştır. Bugün de İran işbirliğinin önündeki engeller nelerse bunların kaldırılması acil ihtiyaç sayılmalıdır.
HES'LER ÇOK ÖNEMLİ
Çay Tv'de katıldığı Trabzon ve Bölge Gündemi konulu canlı yayında konuşan TGİAD Başkanı Cafer Kurt, HES'lere verdikleri desteği de çarpıcı ifadelerle açıkladı.
Kurt bu konuda şunları söyledi:
Ülkemizin ekonomik bağımsızlığını idame ettirebilmesi için dışarıya yönlendirilen kaynak ve para oranını en alt seviyeye indirmek zorundayız. Enerjide dışarıya bağımlıyız. Birileri düğmeye bassa elektriğimiz kesiliyor. Dünya üretiminde sistem tamamen elektrik ve petrole dayalı gidiyor. HES Projesi, paramızın içeride kalması, dışarıya gitmemesidir. Suyumuz, kaynağımız, uygun yapımız var. Trabzonspor HES yatırımına girdi, Fenerbahçe gibi bir kulüp bile genel kurulda mevcut başkana Trabzonspor'u örnek gösterip soru sorabiliyor. Doğu Karadeniz'de 300 kadar proje var. Sistem kurulana kadar 100 kişinin çalıştığı bir projede tesisleşme gerçekleştikten sonra eleman sayısı azalabilir. Ama 300 projenin süreç noktasında taşıyacağı istihdam da çok önemlidir. Bu çalışmalar sonunda ortaya çıkacak kuruluşun ülke ve bölge ekonomisine uzun yıllar kazandıracakları vardır.
Hükümetin bu konuda yaptığı çalışmaları çok önemli bulduklarını dile getiren Cafer Kurt, Ben de çevreci bir yatırımcıyım. Derneğim de çevre bilinci içinde. Ancak kaynaklarımızı işlerken artıları ve eksileri çok iyi değerlendirmek durumundayız. Kendi suyumuzdan kendi enerjimizi yapmazsak diğer ülkelere muhtaç kalacağız. Biz atalarımızdan, Osmanlı'dan koloni kültürü almadık. Biz bir başka sömürü ülkesi bulup kullanamayız. Elimizdeki imkânları değerlendirmek durumundayız dedi. Kurt, yaklaşan fındık sezonu için de Sanayisi olmayan Doğu Karadeniz'de fındık politikalarının henüz belirlenmemiş olması, bugün hala karmaşıklıkların konuşuluyor olması hem üreticimiz, hem de piyasalar adına son derece üzücüdür ifadesini kullandı.