Ormancılık 300 bin hane bakar

Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, Türk ormancılığının geliştiğini belirterek, ''Bugün geldiğimiz nokta itibariyle Türk ormancılığı, kurumları ve faaliyetleriyle çağdaş ormancılık düzeyine yakın bir çizgidedir ve çok kısa sürede bu çizginin ötesine ge

Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, Türk ormancılığının geliştiğini belirterek, ''Bugün geldiğimiz nokta itibariyle Türk ormancılığı, kurumları ve faaliyetleriyle çağdaş ormancılık düzeyine yakın bir çizgidedir ve çok kısa sürede bu çizginin ötesine geçecektir'' dedi.


İpek, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın açıklamasında, 4 Haziran'ın, Orman Genel Müdürlüğünün 170'inci kuruluş yıl dönümü olduğunu anımsattı.
Kurumun tarihsel süreci hakkında bilgi vererek 170 yıllık kurumsal deneyimin Türk ormancılarına çok şey öğrettiğini vurgulayan İpek, ''1839 yılında küçük bir orman müdürlüğünün kuruluşu ile başlayan serüven değişik merhalelerden geçti'' şeklinde konuştu.

İpek, kurumun şu andaki duruma ilişkin de ''Bugün geldiğimiz nokta itibariyle Türk ormancılığı, kurumları ve faaliyetleri ile çağdaş ormancılık düzeyine yakın bir çizgidedir ve çok kısa sürede bu çizginin ötesine geçecektir'' ifadesini kullandı.

Kurumun, kuruluşunun ardından Türk ormanlarının ikiye katlandığını ve 1972'den günümüze kadar 1 milyon hektar ormanın arttığını anlatan İpek, bu artışı 5'e katlamak için çeşitli projeleri uygulamaya soktuklarını ifade etti.

İpek, ormancılığın kısa süre öncesine kadar üretim ağırlığı olarak sadece yakacak odun üretiminden oluştuğunu, bugün ise endüstriyel odun üretimi ve satışından 1 milyar dolar gelir elde ettiklerini belirterek, daha önceden yılda 5-10 hektar olan rehabilitasyon çalışmasını ise bugün 300 bin hektara çıkardıklarını kaydetti.

-ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE-

Orman yangınları ile mücadelede büyük aşama kaydederek Türkiye ile benzer konumda olan ülkelerin ilerisine geçtiklerini ifade eden İpek, ayrıca Türkiye'de tek orman fakültesinden bugün 11 orman fakültesine ulaşılarak genç ormancıların da yetiştirildiğini bildirdi.
İpek, son çeyrek yüzyıla kadar basit bir doğal kaynak olarak algılanan ormanların, aslında üretilen odun ve odun dışı ürünler, topluma sağladığı faydalar, iklim değişikliğini yavaşlatması, barındırdığı biyolojik çeşitlilik, su kaynakları ve toprağı koruma özelliği ile vazgeçilmez bir kaynak olduğunu vurguladı.
Türk ormancılarının en büyük hedefinin orman varlığını artırarak, dünya ortalamasını yakalamak ve verimli ormanların oranını yüzde 75'e çıkarmak olduğunu anlatan İpek, ''İnsan yaşamı için çok önemli olan, yenilenebilir orman kaynaklarımızı korumak, fırsat bulduğumuz her ortamda fidan dikerek ülkemizin yeşillenmesine katkı sağlamak, her yaştaki vatandaşın birinci önceliği olmalıdır'' dedi.

-ORMANCILIK SEKTÖRÜ, 300 BİN HANEYE İŞ İMKANI SAĞLIYOR-

Ormancılık sektörünün her yıl yaklaşık 300 bin haneye iş imkanı sağladığını da söyleyen Ahmet İpek, ''Ormanlar, içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli imkanlar sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır'' dedi.
İpek ve bazı ormancılar, kurumlarının kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü bahçesine ladin fidanı dikerek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri