Parayı mevduata mı yatırmalı?

17 Aralık operasyonu, Merkez Bankası'nın geç olsa da yapmış olduğu faiz artırımı mevduat faizlerini de yukarı çekiyorAmerikan Merkez Bankası Fed’in varlık alımlarını azaltma hareketi ve 17 Aralık operasyonuyla Türkiye’de piyasaların çalkalanmasının ardınd

17 Aralık operasyonu, Merkez Bankası'nın geç olsa da yapmış olduğu faiz artırımı mevduat faizlerini de yukarı çekiyor

Amerikan Merkez Bankası Fed’in varlık alımlarını azaltma hareketi ve 17 Aralık operasyonuyla Türkiye’de piyasaların çalkalanmasının ardından iki hafta önce Merkez Bankası’nın politika faizlerini yükseltmesi sonrası gözler mevduat faizlerine çevrildi. Bu hamleyle bir anda “Paramı nasıl değerlendireyim?” sorusunda öne çıkan bir enstrüman olan ‘mevduat’ cephesinde 15 günlük sürede ciddi hareketlenme yaşandı.

Milliyet'in haberine göre, Mart ayında yapılacak seçim sürecine kadar dolar kurunun bu seviyelerde (2- 2.20 TL) gideceğini bekleyen bankalar, mevduatlarını artırmak için faiz yükseltmeye başladılar.

Geçen yıl % 6 idi

17 Aralık öncesinde yüzde 8 olan vadeli mevduat faizi, şimdilerde ortalama yüzde 10 seviyesine çıkmış durumda. Yüzde 10’lar sektördeki ortalama TL mevduat faizi. Temmuz 2013’te Merkez Bankası faiz koridorunda artışa gitmiş, o dönem bankaların ödediği mevduat faizi yüzde 6’dan yüzde 8-9 aralığına çıkmıştı.

Yüzde 10’luk ortalamaya göre bugün bankaya 50 bin TL’lik mevduat yatıran bir kişi 12 ayda (1 yıl) 4.660 TL faiz geliri elde ediyor. Aynı tutar için aylık olarak kazanılan faiz ise 349 lira. Altı ayda kazanılan para 2.305 lira.

Ancak kimi bankalar bu rakamın üzerinde, yüzde 11 ile 12 arasında değişen faizler de veriyorlar. Piyasada beklenen faiz oranı ise önümüzdeki günler için yüzde 13’e işaret ediyor.

Swap hesabı önerisi...

Bankalar bu dönemde para toplama amaçlı yüksek faiz verirken, farklı yollara başvuranlar da var. İçlerinde kamu bankası bulunan birkaç banka dövize yönelen tasarruf sahiplerini çekmek için “swap” hesaplarını öneriyor. Swap yapan bir müşteri TL olarak yatırdığı parasının bir kısmını vadeli de tutup bir kısmını dövizde tutarak hem faiz hem de kurdan gelir elde ediyor.

Bireysel kredide faiz yüzde 1.40

Piyasada mevduat faizleri artarken bireysel kredi faizleri de yüzde 1.09’dan yüzde 1.40’a yükseldi. Konut kredisi faizleri yüzde 0.92 - yüzde 98’den yüzde 1.05 - yüzde 1.15 seviyelerine geldi. Otomotiv sektöründeki krediler ise yüzde 1.20 düzeyinde bulunuyor. Öte yandan temmuz ayının sonrasında çift haneye çıkan ticari kredi faizleri yüzde 14’ler seviyesine kadar tırmandı.

850 milyar liralık vadeli mevduat

Döviz kurunun hareketlenmesinin Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası şimdilik noktalanmasıyla TL mevduatta artış olduğu gözleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rakamlarına göre Aralık ayı sonunda 827.2 milyar lira olan vadeli mevduat bugün 849.3 milyar liraya yükseldi.

Faiz artışla birlikte vadeli mevduatta yaşanan artış vadesiz mevduatta düşüşe neden oldu. Yılsonunda 187.3 milyar lira olan vadesiz mevduat 171.3 milyar liraya düştü.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri