Türkiye'de pasaport harçları, defter ücreti ile birlikte 3 yıl ve üzeri pasaportlar için toplamda 8 bin 623 TL'ye (yaklaşık 229 Euro) yükselmiş durumda. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise pasaportlarını Türkiye konsolosluklarından aldıklarında harç, defter ücreti ve posta masrafları dahil olmak üzere sadece 105 Euro ödüyor.
Bu durumda, Türkiye’de yaşayan bir kişi, yurt dışındaki bir Türk'e kıyasla iki kat daha fazla pasaport ücreti ödemek zorunda kalıyor.
Türkiye’deki emekli maaşları, asgari ücretler ve ortalama gelirler, Avrupa'daki benzer kazançların yalnızca beşte biri seviyesinde. Buna rağmen, Avrupa’daki vatandaşların ödediği pasaport harcı, Türkiye'deki vatandaşlara oranla oldukça düşük kalıyor.
Örneğin, Avrupa'da ortalama emekli maaşı 1800 Euro'ya ulaşırken, Türkiye'de bu rakam yaklaşık 340 Euro seviyesinde.
EN PAHALI PASAPORT TÜRKİYE’NİN
Türk pasaportu, aynı zamanda dünyanın en pahalı pasaportları arasında yer alıyor. Almanya, Fransa ve Japonya gibi 194 ülkeye vizesiz giriş imkânı sunan pasaportlar, Türk pasaportundan neredeyse iki kat daha ucuz.
Türkiye'de emekliler, pasaport almayı başarsalar bile, 199 ülkeden sadece 52’sine vizesiz giriş sağlayabilen bir pasaportla seyahat edebiliyorlar.
Dünyanın farklı ülkelerinde pasaport ücretleri ise şu şekilde: Almanya’da 10 yıllık pasaport 101 Euro, Hollanda’da 158 Euro, İsviçre’de 140 Euro, Avusturya’da 76 Euro, Fransa’da 96 Euro, ABD’de 130 Dolar, İngiltere’de 124 Sterlin, Japonya’da 117 Euro, Meksika’da 164 Euro ve Avustralya’da 221 Euro.
Türkiye’den daha yüksek pasaport ücretleri olan ülkeler arasında Suriye ve Lübnan yer alıyor. Suriye’de 6 yıllık pasaport 285 Euro, 10 yıllık pasaport ise 600 Euro'ya kadar çıkıyor. Lübnan'da ise 10 yıllık pasaport 760 Euro’yu bulurken, yurt dışında başvuran Lübnanlılar 600 Euro'ya kadar ödeme yapıyorlar.