Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, Darphane'deki grev ile ilgili, "Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işveren olarak bizim tarafımızı Kamu-İş temsil ediyor. Bu süreç yıl başında başladı. İlk toplantıları da şubat ayında yapıldı. Bugün geldiğimiz aşama ise toplu sözleşmenin bir parçası olup, konu detaylı biçimde Kamu-İş tarafından yakından takip edilmektedir" dedi.Parmaksız, Darphane'nin sipariş üzerine Cumhuriyet Altını üretimi yaptığını, sipariş miktarlarındaki dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmak için Darphane'nin gerekli yatırımları yaptığını ve söz konusu çalışmaların 2-3 ay içerisinde tamamlanacağını kaydetti.
Üretim kapasitesini iki katına çıkaracaklarını, hiç bir aşamada darboğaz oluşmayacağını dile getiren Parmaksız, söz konusu yatırım çalışmalarına 2011 yılında başladıklarını anlattı.
Haftalık ortalama 1,5 ton civarında bir üretim kapasiteleri olduğunu aktaran Parmaksız, talep durumuna göre salı günü aldıkları siparişleri perşembe gününe yetiştirmeye çalıştıklarını, ancak sipariş miktarında aşırı artış olduğunda bu sürelerin aşıldığını kaydetti.
BİR ALTININ SAHTE OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Parmaksız, her iyi ürünün her zaman taklidinin yapıldığını belirterek, "Eğer cumhuriyet altını alıyorsanız, bildiğiniz, tanıdığınız, sürekli alışveriş yaptığınız kuyumculardan, güvenilir yerlerden altın almanız lazım" dedi. Web sitelerinde Cumhuriyet altınlarının görsel özellikleri ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığını aktaran Parmaksız, halkın nasıl ayrım yapabileceğini buradan öğrenebileceğini söyledi.
Bir altının sahte olup olmadığını anlayabilmek için 2-3 unsuru birlikte değerlendirmek gerektiğini kaydeden Parmaksız, bunlardan bir tanesinin ağırlık olduğunu, diğerinin ayar, bir diğerinin de görsellik olduğunu dile getirdi. Üretikleri cumhuriyet altınının kırmızıya çalan sarı renkte olduğunu anlatan Parmaksız, piyasadaki altınların sahte ya da gerçek olduğunun fiziksel ve kimyasal analizlerle sağlıklı bir şekilde tespit edilebileceğini kaydetti.
Darphane'nin üretimi karşılığında belli bir ücret aldığını kaydeden Parmaksız, sözlerine şöyle devam etti: "Darphane, 1998 yılından beri değişmeyen ve en maliyetli çeyrek altında bile yüzde 1,4'ü geçmeyen işçilik fire bedeli karşılığında Cumhuriyet altını üretimi yapıyor. Bu oranın içinde üretimde kullanılan enerji, malzeme, ücret, fire ve amortisman giderleri bulunmakta, en ileri teknoloji ile üretim yapılmakta, Cumhuriyet altını türlerine göre değişmekle birlikte bu maliyet ortalamada yüzde 1'I geçmemekte. Başka bir ifade ile Darphane tüm bu işlemler karşılığında ortalama yüzde 1 ücret alıyor. Şu anda en son üretim tekniklerini kullanmaktayız. Bu da en az maliyeti olan üretim tekniklerinden bir tanesidir."
Parmaksız, işçilik ücretleri konusunda 15 yıldan bu yana eleştiriler aldıklarını belirterek, " 'Altının onsu 900 dolarken siz 10 gram altın alıyordunuz, altının onsu 2000 dolar oldu hala 10 gram altın alıyorusunuz. Dolayısıyla 5 gram almanız lazım' gibi düz mantıkla ilk bakışta mantıklı gibi gözüken gerekçelerle fiyatı, işçilik oranını yüksek aldığımızı söylerler" dedi. Bunun tamamen bir yanılgı olduğunu aktaran Parmaksız, son 15 yıldır işçilik, malzeme ve enerji maliyetlerinin her yıl artmasına ragmen, yüksek teknoloji ve sürekli iyileştirmeler ile bu maliyetleri sabit tuttuklarını ve vatandaşa ilave maliyet yansıtmadıklarını söyledi.