Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden sanayide istihdam artış hızı, bu yılın ikinci çeyreğinde, son dört yılın en düşük düzeyine geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış Sanayi İstihdam Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3.0 arttı.
Bu artış, kriz yılı 2009'daki yüzde 9-10 düzeyindeki gerilemelerin ardından, 2010 yılının ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 0.2'lik artıştan sonraki en düşük düzeyi yansıtıyor.
BİRÇOK SEKTÖRDE İSTİHDAM GERİLEDİ
Sanayinin alt gruplarından deri ürünleri sanayiinde istihdam yüzde 6.5, elektrik, gaz, buhar ve havalandırmada yüzde 5.4, kömür ve linyit çıkartılmasında yüzde 5.1, temel eczacılık ürünlerinde yüzde 3.4, enerji yüzde 2.7, diğer madencilik ve taşocakçılığında yüzde 2.5 ve hazır giyimde yüzde 0.1 geriledi.
TÜTÜN VE İÇECEKTE İSTİHDAM ARTTI
Buna karşılık istihdam, tütün ürünleri imalatında 16.7, içecek üretiminde yüzde 13.4, petrol ürünlerinde yüzde 13.0, kimyada yüzde 7.2, ağaç ürünlerinde yüzde 4.2 ve kağıt ürünlerinde yüzde 5.4 düzeyinde yükseldi.
TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi bir önceki çeyreğe göre de yüzde 0.6 arttı.
SANAYİDE ÇALIŞILAN SAAT VE BRÜT ÜCRET
Takvim etkisinden arındırılmış Sanayide Çalışılan Saat Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.5 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Endeks bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 0.5 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Sanayide Brüt Ücret – Maaş Endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.7 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre de yüzde 15.8 yükseldi.