Sendika balonu söndü

 Sendikalardaki sanal üye balonu söndü. Sendikalı işçi sayısı bir günde 3,2 milyondan 1 milyona düştü. 48 sendika baraj altında kaldı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri doğrultusunda ilk sendika v

 

Sendikalardaki sanal üye balonu söndü. Sendikalı işçi sayısı bir günde 3,2 milyondan 1 milyona düştü. 48 sendika baraj altında kaldı
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri doğrultusunda ilk sendika ve sendikalı işçi sayılarına ilişkin istatistikleri yayınladı.
 
İşçi sayısı ikiye katlandı 
 
Sendikalara ilk kez yüzde 1 baraj getiren yeni kanun çerçevesinde yayınlanan ocak ayı istatistikleri, Türkiye’de 10 milyon 881 bin 618 işçinin çalıştığını ortaya koydu.
 
En son yayınlanan 2009 Ocak ayı istatistiklerinde toplam işçi sayısı 5 milyon 434 bin 433 görünüyordu.
 
Sendikalaşma oranı %9,2 
 
Yine, 2009 Ocak ayında sendikalara üye 3 milyon 205 bin 662 işçi vardı. 2013 Ocak istatistikleri ise bu sayının 1 milyon bin 671 olduğunu ortaya koydu.
 
Sendikalı işçi sayısı bir günde 2,2 milyon azalırken, yüzde 58,98 olan sendikalaşma oranı da yüzde 9,21’e düştü.
 
Türk-İş ve DİSK’i vurdu 
 
Yeni istatistiklerle birlikte toplam 92 sendikadan 48’i yüzde 1 ve yüzde 3’lük barajların altında kaldı. Bu sendikalara toplam 40 bin 459 işçinin üye olduğu belirlendi.
 
Yeni istatistik Türk-İş ve DİSK’i vururken, Hak-İş’e sendika kazandırdı. Türk-İş’in Ormanİş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Deri-İş ile DİSK’in Büro-İş ve Sosyal-İş’i baraj altında kaldı. Hak-İş’in özel güvenlik alanında örgütlenen Öz-İş’i yeni yasayla barajı geçti.
 
İtiraz hakkı bulunuyor
 
Bir sonraki istatistikler temmuzda yayınlanacak. Yeni çıkan kanunla, 2009 istatistiklerine göre sözleşme yetkisi almış sendikalara geçici maddeyle kanun sonrası bir defaya mahsus sözleşme imzalama hakkı verilmişti.
 
Dolayısıyla baraj altında kalan birkaç sendika yetkisini kullanabilecek. Ancak bu sendikalar temmuzda da baraj altında kalırlarsa bu sefer yetkileri sıfırlanmış olacak.
 
Baraj altı sendikalar bu sene yeni yetki alamayacak. Yayınlanan istatistiklerin doğru olmadığını düşünen sendikalar itiraz edip dava açabilecek.
 
Üyelerimiz farklı işkollarına alındı
 
Baraj altında kalan sendikalardan olan Dev Sağlık İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Yeni istatistikler öncesinde işkolları farklılığına gidilerek üye sayımız düşük gösterildi. En büyük haksızlığa uğrayan sendikalardan biri biz olduk.
 
Hastanelerde çalışan taşeron işçilerimiz farklı işkollarında, örneğin nakliye, inşaat işlerinde gösterilerek işçi sayımız düşürüldü” dedi.
 
İşverenin kaos planı tutmadı
 
Süreci değerlendiren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan şunları söyledi: “Sendika barajının aşağı çekilmesini istemeyen işverenler haksız bir kampanya başlatmış ve baraj aşağı çekilince kaos yaşanacağını ileri sürmüşlerdi.
 
Şimdi gördük ki baraj yüzde 1 de olsa bırakın yeni sendika kurulmasını, var olanlar bile barajın altında kalıyor. İşçiler kafileler halinde sendikalara koşmuyorlar. Ancak baraj altında kalanlar için dünyanın sonu değil. Daha fazla çalışmaları gerekecek.”
 
İşte baraj altında kalan sendikalar
 
Türkiye Orman-İş, Bir Orman-İş, Dev Maden Sen, Öz Maden-İş, İlkim-İş, Özpetrolİş, T.Deri-İş, Doku Ör-İş, Bat İş, Hür Tekstil Sen, Yapsan-İş, Tümka-İş, Özkağıt-İş, TGS, Basın-İş, Medya-İş, Bank Sen, TYS, Müzik Sen, Sine Sen, Sosyal-İş, T. Büro Sen, Oyuncular Sen, Öz Büro-İş, Sersan-İş, Metsan, Kalıp-İş, Çesen, Tek Metal-İş, Bamis, İnsan-İş, Devrimci Yapı-İş, Esnan-İş, Enerji Sen, Nakliyat-İş, Karsan-İş, Taşıma-İş, Limter-İş, Dev Sağlık-İş, Sıhhat-İş, Türkon-İş, Spor Emek Sen, Dev Turizm-İş, Futbol Sen, Güvenlik-İş, Öz Güvenlik-İş, Konut-İş, Tüm Belediye-İş.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri