Sigara fiyatlarında indirim

HÜKÜMETİN sigara, alkol ve akaryakıtta vergi oranlarını artırmasının ardından Philip MorrisSa, British American Tobacco (BAT), Japan Tabacco International (JTI) ve European Tobacco arasındaki rekabet tam bir savaşa dönüştü. Türkiye pazarının üç büyüklerin

HÜKÜMETİN sigara, alkol ve akaryakıtta vergi oranlarını artırmasının ardından Philip MorrisSa, British American Tobacco (BAT), Japan Tabacco International (JTI) ve European Tobacco arasındaki rekabet tam bir savaşa dönüştü. Türkiye pazarının üç büyüklerinden ikisi, alt markalarında fiyatlarını artan vergiye rağmen düşük tutma çabasına girmesi, Philip MorrisSa'yı farklı bir adım atmaya itti. Philip MorrisSa, en çok satan markasının fiyatını vergi artışı sonrası 5.50-5.75 liradan 7 liraya yüksemişken, bu zammı geri çekti. Philip MorrisSa'nın bu adımının pazarda rekabetin tam bir savaşa dönüştüğünün göstergesi şeklinde algılandı.

Philip MorrisSa yönetimi, dün gün boyu pazardaki üç önemli oyuncunun en çok tutulan ürünlerinin fiyatının 7 lira düzeyine yükselmesi üzerine benimseyeceği yeni stratejiyi saatlerce tartıştı. Akşam saatlerinde Philip MorrisSa'nın uygulayacağı yeni strateji netleşti. Şirket, “Dünyada en çok bilinen, Türkiye'de de en çok satan markamızın fiyatına yaptığımız zammı geri çekiyoruz” kararı aldı. Böylece, Philip MorrisSa'nın lokomotif markasının fiyatı 7 liradan, yeniden vergi artışı ve zam öncesi günlerine, yani 5.50-5.75 liraya döndü.

Sektöre ve Maliye'ye mesaj

Philip MorrisSa, lokomotif markasının fiyatını 31 Aralık 2009'daki fiyatına çekerek, hem sektördeki rakiplerine, hem de Maliye Bakanlığı'na, diğer bir deyişle hükümete mesaj göndermiş oldu. Şirket rakiplerine, “Alt markalar üzerinden birbirimizi zorlamayı bırakalım. Kozumuzu en çok satan markalarımız üzerinden paylaşalım” mesajı verdi. Philip MorrisSa, Maliye Bakanlığı'na ve hükümete ise, “Sigarada nispi vergi yerine maktu vergiye geçilmeli. Maliye, her sigara paketinden kaç lira vergi alacağını maktu şekilde belirlesin. Fiyat savaşını biz rakiplerimizle aramızda yapalım. Kimse, Maliye'nin belirlediği nispi vergi oranlarına bakarak kahramanlık yapmaya kalkmasın” mesajı iletmeye çalıştı.

15 milyar lira vergi

Türkiye'de dolaylı vergilerin en önemli oyuncularının başında sigara sektörü geliyor. Hükümetin yılbaşından itibaren yeniden vergiyle yüklenmeyi yeğlediği sigara sektörü üzerinden alınan dolaylı vergiler (ÖTV ve KDV) toplam 15 milyar lirayı buldu. Bunun 7.5 milyar lirası Philip MorisSa'nın ürettiği markalar üzerinden Maliye'ye aktı. Sigara üzerinden alınan vergiler, 2009 bütçe gelirlerinin yüzde 8'ini oluşturdu.

Philip MorrisSa zammı geri çekince vergisi ne oldu

Philip MorrisSa, en çok satan markasının fiyatını 4 Ocak'ta 5.50-5.75 liradan 7 liraya yükseltti.

Söz konusu sigaraların fiyatı bu sabahtan itibaren yeniden 5.50-5.75 liraya indirildi.

Philip MorrisSa, 5.5 liralık sigara paketi üzerinden geçen yıl 3.19 lirası ÖTV, 84 kuruşu da KDV olmak üzere 4.03 lira vergi ödüyordu.

Bu sigaranın fiyatı 4 Ocak'tan itibaren 7 liraya çıkınca, vergisi de 4.41 lirası ÖTV, 1.07 lirası KDV olmak üzere 5.48 liraya yükseldi.

Şirket bu sabah itibariyle eski fiyata dönmeye karar verince, 5.50 liralık sigara paketindeki vergi ÖTV'de 3.47 liraya indi. KDV'si 84 kuruşa döndü. Toplamı 4.31 liraya inmiş oldu.

Philip MorrisSa, 4.31 liralık vergiyle 31 Aralık 2009'daki paket başına 4.03 liralık vergiyi karşılaştırınca, aynı paketten 28 kuruş artı vergi aktardığını ortaya koydu.

Şirket bu şekilde, sektöre ve Maliye'ye, “Lokomotif markamdaki kârımdan önemli ölçüde vazgeçtim. Maliye, yine de nispi vergiyi yüzde 63'e çıkardığı için eskisine oranla 28 kuruş fazla vergi alabilecek” mesajı verdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri