Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlere (BM) göre, sigara içmenin kısıtlanması ve bunun tüm kapalı alanlarda etkin bir şekilde uygulanması, gelişmekte olan ülke ekonomilerine 3-4 milyar dolarlık bir tasarruf sağlıyor.
Dünya Bankası ve BM verilerine göre, sigara yasağı, sağlık ve çalışma hayatını doğrudan etkiliyor. İnsani kalkınma endekslerinde, kalkınmanın da önemli bir engeli olarak görülen sigara içme yaygınlığı, son yıllarda kurumsallaşmanın da kriteri olarak gösteriliyor ve bu nedenle birçok işyeri "sigarasız bina" olmayı hedefliyor.
Sigara yasağı ve uygulamalarının, sosyo-ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olarak endekslerde yer alması bekleniyor.
Dünya Bankası ve BM'nin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaptığı çalışmalara göre, son yıllarda, özellikle kapalı alanlarda sigara kısıtlamasına giden ülkelerde sağlık harcamaları önemli ölçüde azaldı.
Araştırmaya göre gençler, genellikle arkadaş etkisinde kalarak, 13 yaşından itibaren sigara içmeye başlıyor. Dünyada her 8 saniyede bir, Türkiye'de ise her 6 saniyede bir insan sigara yüzünden ölüyor.
Türkiye'de sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için 25-30 milyar dolar düzeyinde bir harcama yapılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, 2015'te sigara yüzünden ölenlerin sayısının HIV/AIDS'ten ölenlerin sayısından yüzde 50 daha fazla olması bekleniyor. Dünyadaki ölümlerin yüzde 10'unun sigara kaynaklı olacağına işaret ediliyor.
-KALKINMIŞLIĞI DA BELİRLEYECEK-
BM'nin Milenyum Hedeflerinde de belirtilen sigarayla mücadelenin, sigarasız ortamların genişliğinin, ülkelerin kalkınmışlığını da belirleyeceği kaydediliyor.
Uluslararası kuruluşlara göre, 3-4 milyar dolarlık tasarruf, hastalıkların azalması, tedavi masraflarının düşmesi, iş gücü ve çalışma kaybının azalması ile verimliliğin artması gibi faktörlerden kaynaklanıyor.
Bu arada, kapalı alanlarda sigara yasağı uygulayan ülkelerde yapılan bir başka araştırmaya göre, bu ülkelerdeki çalışma verimliliğinin de üçte bir oranında artış gösterdiği vurgulanıyor.