Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 yıl boyunca alınmayacak vergileri açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarının gündemlerinde olmadığını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, bütçede Suriye konusunda özel bir kalem olmadığını belirterek, ”Bugüne kadar, 2012 yılı içinde bütçeden yaklaşık 400 milyon lira ödenek aktardık. Gelecek sene de bu durumun devam etmesi halinde yine yedekten bu karşılanacak. Ama bizim bu çerçevede bir öngörüde bulunmamız zor” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın bu yılki bütçe metni ile geçen yıl okuduğu bütçe metninin aynı olduğu yönünde bir eleştiride bulunduğunu anımsatan Şimşek, her iki metnin de elinde olduğunu ancak metinlerin birbirinden tamamen farklı olduğunu, benzerlik bile teşkil etmediğini söyledi.
Kıdem tazminatıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Şimşek, şunları söyledi: ”Eğer, bütün taraflarla konuşularak bu sistem reforme edilebilirse bu, ülkemizin, işçilerimizin faydasınadır.
Çünkü şu anda bundan yararlanan işçi oranı yüzde 10’un altında. Ama eğer, bu yönde bu tarafların bir uzlaşması söz konusu değilse bu konuyu zorlayarak yapma şu anda gündemimizde değil. Daha doğrusu şu anda kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarı gündemimizde değil. Bana sorarsanız, bu ülkede bir iş gücü piyasası reformuna ihtiyaç var. OECD istatistiklerine bakın, dünyanın en katı iş gücü piyasası rejimlerinden bir tanesi Türkiye’dedir.
Biz işsizlerin de sesi olmayı, istihdamın artmasını istiyoruz. Burada esneklikleri ne kadar artırırsak ülkemizin lehinedir.” -2/B başvuruları- 2/B başvurularına değinen Şimşek, şu ana kadar 387 bin 264 kişinin başvuruda bulunduğunu bildirdi. Şimşek, 30 Ekim itibariyle süresi sona erenlerle oranlandığı zaman başvuru oranının yüzde 86 olduğunu söyledi.
Bunun ciddi bir oran olduğunu belirten Şimşek, ”Maliye Bakanlığı olarak biz de bu konuda çok çabaladık. Bizim derdimiz gerçekten bu sorunun çözülmesi. Burada derdimiz bir gelir değil. Toplam kullanıcılara oranlarsanız, yani henüz başvuru hakkı bitmemiş olanlar. Çünkü bazı tespitler devam ediyor. Onu dahi katarsanız başvuru oranı yüzde 70 oluyor. Ben ümit ederim ki bütün hak sahipleri başvurur ve bundan yararlanır” diye konuştu.
”Elmas, pırlanta” gibi ürünlere vergi konusundaki bir soruyu yanıtlayan Şimşek, ”Avrupa’nın bütün ülkelerinde KDV var, Türkiye’de ÖTV var. Türkiye’de yüzde 20 ÖTV var, Avrupa’da ise yüzde 15 ile 25 arası KDV var. Elmas, pırlanta gibi ürünlere yüzde 15, yüzde 25 arası KDV uygulanıyor.
Türkiye’de ise bir şekilde zamanında KDV uygulaması yerine yüzde 20 ÖTV getirilmiş. AB ülkelerindeki uygulama KDV ise Meclisimiz takdir ederse Türkiye’de de KDV olmasını, paralellik anlamında doğru buluruz” dedi.
5 YIL BOYUNCA ALINMAYACAK VERGİLER
Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu Tasarılarının geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.
Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın bütçeye etkisi konusundaki bir soru üzerine Bakan Şimşek, söz konusu yasanın, geçmesi halinde 2013 yılına etkisinin 610 milyon lira olacağını, bu rakamın da bütçede yer aldığını bildirdi. Şimşek, ''2014 yılındaki etkisi 3 milyar 727 milyon lira, 2015 yılındaki tahmini etkisi de 4 milyar 100 milyon lira olacak'' dedi.
Bakan Şimşek, söz konusu tasarıda yer alan düzenlemeyle 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre tahsil edilen vergi ve harçların (ilan, reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yangın sigortası vergisi, haberleşme, çevre ve temizlik vergisi...vs) 5 yıl süreyle alınmayacağını vurguladı.