Son açıklanan rakamlar ile enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi üzerine harekete geçildi. Merkez Bankası'nın tavsiyesi ile geçtiğimiz yıl Aralık ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da onayı ile kurulmasına karar verilen Gıda Komitesi çalışmalarını bitirdi. Çok yakında ardı ardına çekilecek silahlar ile enflasyonun yükselmesinde en büyük etkiyi yapan gıda fiyatları üzerinde oynan spekülatif oyun bozulacak ve fiyatlar olması gereken seviyelere çekilecek.
FİYATLAR ZİRVE YAPTI
Geçtiğimiz yıl yoğun olarak yaşanan kuralığın yanı sıra üstüne birde peş peşe don olayları yaşanınca arzda çok ciddi sıkıtılar meydana geldi. Kuraklık ve don olaylarından ötürü yükselen gıda fiyatlarına yaşanan durumu fırsata çevirmek isteyen spekülatörler de eklenince bazı ürünlerde fiyatlar adeta zirve yaptı.
PERDE ARKASINDAN STOKÇULAR ÇIKTI
En son fiyatı son 4 ayda yüzde 80 artarak bir zamanlar bedavaya dahi dağıtılan 5 liralık patates gündeme geldi. Patates fiyatlarındaki anormal artışı araştırmak üzere harekete geçen denetim elemanları ise yaşanan artışların arka planında stokçuların olduğunu ortaya çıkardı.
ENFLASYONA DA YANSIDI
Gıda fiyatlarında yaşanan bu artış Merkez Bankası'nın enflasyon raporlarınada yansıdı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Nisan ayı enflasyonu beklentilerin çok üzerinde artarak yüzde 7,9 ile 8 bandına dayandı. Gıda enflasyonu ise yıllık yüzde 14,36 düzeyine çıktı.
BAŞÇI SİNYALİ VERMİŞTİ
Raporda enflasyonu yükselten etkenlere değinen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise gıda enflasyonuna dikkat çekip, gerekli tedbirlerin alınacağını düşündüklerini söyleyerek ufukta bekleyen müdahalenin ilk sinyalini verdi.
DÜĞMEYE BASILDI
İşte Başçı'nın işaret ettiği o tedbirler için düğmeye basıldı... Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından koordine edilen ve bir çok bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşunun katkı sunduğu ''Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerleme Komitesi'' gıda ve tarım ürünlerini baştan sona izlemeye aldı.
AN BE AN RAPOR EDİLECEK!
Komite gıda ve tarım ürünlerine yönelik alternatifler geliştirerek değişik stratejiler izlemeye başlayacak. Fiyatlara etki yapan kötü hava koşullarının yanı sıra arz-talep, ihracat-ithalat, üretim-tüketim değiişimleri ile dağıtım zincirleri de sürekli takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler an be an rapor edilecek.
HIZLI MÜDAHALE YETKİSİ
Tarladan sofraya kadar ki süreçte rekabatçi ve adil bir ortam oluşması için komite tüm kararları kendisi alabilecek ve ilgili kurumları harkete geçirmek için önerilerde bulunacak. Böylelikle bundan önce sağlanamayan koordinasyon tam anlamı ile sağlanmış olacak ve ani bir gelişme karşısında hiç vakit kaybetmeden eylem planları tek tek hayata geçirilerek piyasaya müdahale edilmiş olacak.
KIRMIZI ET FORMÜLÜ MASADA!
Gıda fiyatlarında yaşanan anormal artışlara yönelik en etkin yöntem olarak masada ''İthalat'' seçeneği bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda kırmızı et fiyatlarının 3 kat birden artması üzerine gündeme gelen ve uygulama sonrası fiyatların aşağı gelmesini sağlayan ''ithalat'' yöntemi bu sefer de gıda ve tarım ürünleri için uygulanacak. Gıda ürünlerinde arzda bir azalma talepte ise aşırı bir yükseklik meydana gelmişse hemen anında müdahale ederek ithalat gevşetilecek.
STOKÇULAR PANİKTE!
İthalat seçeneği ile gıda üzerinde stok yaparak spekülasyonlara yol açanlar da bertaraf edilecek. En son patateste stok yapılmasından ötürü fiyatlar 5 liraya çıkınca stokçulara ithalat gözdağı verilmiş, bunun üzerine paniğe kapılan stokçular ellerindeki malı piyasaya sürmeye başlamıştı. Öte taraftan yine kötü niyetli stokların önüne geçmek için Hal kayıt sisteminin yanı sıra çiftçilerin kayıtları da sisteme işlenecek. Bu sayede tüm zincir kayıt altına alınmış olacak.
ARACILAR AZALTILACAK, TEŞVİKLER YÜKSELTİLECEK
Komitenin etkin müdahalesi ve kontrollerinin yanı sıra uzun vadeli planlarda zamanla uygulamaya alınacak. Yüksek farkların düşürülmesi için aracılar azaltılacak. Depo sistemi devreye sokulacak. Destek ve teşvikler arttırılacak. Çİftçilerin risklere karşı koyması için eğitim alt yapıları daha da güçlendirilecek.
GIDA ETKİSİ ARINDIRILACAK
Gıda ve tarım ürünlerine yapılacak müdahaleler ve reformlar ile enflasyon rakamlarından gıda etkisi büyük ölçüde arındırılacak. Kuralığın sona ermesi ve yağışların bol olmasından kaynaklı yaz aylarından sonra verimin de yüksek olması bekleniyor. Her ne kadar Merkez enflasyon hedefini yukarı yönlü revize ederek yüzde 6,8'e çekse de, hükümetin enflasyon hedefi hala yüzde 5,5 olarak güncelliğini koruyor.