Alo 170'e gelen ihbarlarla baskınlar düzenleyen SGK müfettişleri, kağıt üzerinde ayrılan ancak birlikte oturanların aylığını kesti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte boşanmalara savaş açtı. Anlaşarak boşananlara ilişkin 2008 yılından önce herhangi bir düzenleme bulunmadığı için binlerce çift haksız maaş almak için hileli yollara başvurdu.
Yıllarda devletten maaş alan bu kişileri tespit için kanun düzenlemesi yapıldı. Eşinden veya babasından kalma aylığı almak için mahkemede boşandığı halde eşiyle yaşayanlara yönelik denetimler başlatıldı. Yapılan incelemelerin yanı sıra Alo 170'e gelen ihbarları değerlendirerek müfettişler baskınlar düzenlendi.
24 bin kişiye dolandırıcılık davası
Şubat ayı itibariyle haksız yere bu şekilde maaş alan 12 bin kişinin aylıkları kesildi. 24 bin kişi hakkında da Cumhuriyet Savcılıklarına dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundu.
SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, muvazaalı boşananlara yönelik incelemelerin yoğun şekilde sürdüğünü açıkladı. Ceylan, "Anlaşmalı boşanarak devleti zarara uğratanların aylıklarını kesiyoruz, aylıkları faiziyle birlikte geri istiyoruz. Kurumu dolandırdığı için de Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusu yapıyoruz. Bu paraların kişilerin hak etmediği aylıklar. 75 milyonun cebinden çıkan para. Hak edilmeyen helal olmayan bir para" dedi.
Yargıtay'ın kararı yaygınlaşmaz
Yargıtay'ın 1 gün sigortalı olan kadının ölümünden sonra çocuklarının doğum borçlanması yaparak maaşa bağlanması gerektiği yönündeki kararı da SGK tarafından değerlendirilmeye alındı. 1 gün ile uygulamanın genişletilmesi mümkün olmadığına kanaat getiren kurum bürokratları, "Münferit bir karar. Yargıtay'ın işaret ettiği kişiye uygulanacak karar. Diğer vatandaşlara yaygınlaştırılmayacak." kanaatine vardı.
6 ayrı kişiden maaş alan vardı
Kurum arşivlerinden derlenen bilgiye göre 2008 yılındaki reformdan önce 6 ayrı aylık alan vatandaşlar bulunuyordu. Reformdan önce bir kişi Emekli Sandığı mensubu babası, SSK'lı eşi, Bağ-Kur'lu kendisi ve diğer sandıklarlardan maaş alabiliyordu. Reformdan sonra getirilen sınırlamayla bir kişi iki aylık alma hakkına sahip oldu. Daha fazla aylık söz konusuysa en yüksek iki aylığı alabiliyor.