Fiskobirlik'in devreden çıkmasıyla hükümet tarafından 3 yıl önce fındık alımı ile görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Karadeniz Bölgesi'nde fındık alımlarını sürdürüyor.
3 yıl önce zor şartlarda ve kiralık depolarda fındık alımı başlatan TMO, bu süre içerisinde kendisini yenileyerek depo ve alım tekniklerini geliştirdi.
Bölgedeki illerde çağdaş normlarda alım depoları inşa eden ve dijital ortamda ürün alımı yapan TMO, bölgede depoculuk anlayışını da değiştirdi. Personel istihdamını arttıran ve randevu verdiği üreticilerden gününde alım yapan TMO, üreticilerden hiç bir hamaliye ve vergi gibi kesintiler uygulamıyor.
Halen 4.5 YTL'den fındık alımı yapan TMO, 10 Ekim 2008 tarihi itibariyle ülke genelinden 60 bin ton fındık alımı yaptı. Akçakoca'da 19 bin 669 ton, Ordu'da 17 bin ton, Giresun'da 10 bin 628 ton, Samsun'da 9 bin 500 ton ve Trabzon'da 3 bin 667 ton olmak üzere toplam 60 bin 461 ton fındık alan TMO, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı fındık üreticilerine ürün bedelini, teslim tarihinden itibaren 1 hafta içerisinde ödüyor. 10 dekardan fazla arazisi olan üreticilerin ürün bedelleri ise ürünün teslim tarihinden itibaren 25 gün içerisinde üreticinin banka hesaplarına tek seferde aktarılıyor.
TMO'nun Ordu'nun Artıklı köyünde inşa ettirdiği depoya fındık teslim eden üreticiler, serbest piyasada fındığın 2.5 YTL, TMO'dan ise 4.5 YTL olduğunu belirttiler. Üreticiler, 4.5 YTL'den verseler de maliyetin yine de karşılanmadığını ve kar etmediklerini, ancak serbest piyasaya göre TMO'nun yine de iyi fiyat verdiğini kaydettiler.