Trabzon ekonomisi iyi yolda

Trabzon’da ekonominin iyi yolda olduğu, protestolu çek senet sayısında düşüş ve yüzde 30 matrah artışının yaşandığı belirtildi.Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da protestolu çek senedin adet ba

Trabzon’da ekonominin iyi yolda olduğu, protestolu çek senet sayısında düşüş ve yüzde 30 matrah artışının yaşandığı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da protestolu çek senedin adet bazında 881’den 446’ya düştüğünü, takipteki alacaklarda ise azalma görüldüğünü belirterek bankalarda toplanan mevduatın 3.5–4 milyar dolar seviyesini yakaladığını ve bu mevduatın tamamının da piyasaya çıktığını söyledi. 2011 yılının ilk altı ayında kredilere erişmenin kolay olduğunu, yılın ikinci yarısında bu kredilerde daralma yaşanabileceğini kaydeden Hacısalihoğlu, Trabzon’da kullanılan kredilerin taşıt ve konut kredileri dışında yüzde 31 tüketici kredileri, yüzde 19’unun kredi kartı kredileri ve yüzde 24’ünün ise ticari kredilere gittiğini belirtti.

Başkan Hacısalihoğlu, 2010 yılından itibaren matrah artışlarının takip edildiğini, 2010-2011 dönemleri kıyaslandığında yüzde 30 oranında matrahların artış sağladığını, bununda önemli bir gelişme olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. İhracatta 2010 yılında 16. olan Trabzon’un 2011 yılında 14. sıraya geldiğini, burada bu başarıyı sağlayan ihracatçıların kutlanması gerektiğini söyledi.

“Kriz geliyor, diye piyasalar korkutulmamalıdır” ifadelerini kullanan Hacısalihoğlu, “Bu kriz Türkiye’nin krizi değildir. Yunanistan’ın krizidir. Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarma operasyonu sonucunda girdiği sıkıntılardır. Türkiye’nin yüzde 50 ihracatı Avrupa Birliği ülkelerinedir. Ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere gibi AB’nin de yükünü çeken büyük ekonomilerdir. Elbette bu ülkelerin yaşadığı kriz bizi etkilemez, demek doğru değil, ama sürekli krizi konuşmakta psikolojik olarak piyasaları tedirgin ediyor” dedi.

Dövizin biraz yukarı çıkışının hükümetin kontrolü ve isteği ile gerçekleştiğine inandığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Cari açık en büyük handikabımızdır. İthalattın yüzde 60-70’i yarı mamul, yüzde 45 oranında sanayi sektörü ara mallarıdır. Tedbirler alınırken dikkatli hareket edilmelidir. 2002-2010 arasında ithalat yüzde 216 artarken, ihracatımızda yüzde 262 artış oldu. Dünyada ise ithalat yüzde 150 iken ihracat yüzde 216 artış kaydetmiştir. Türkiye pozitif durumdadır” şeklinde konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu, Dış ticaret açığının 2002’de yüzde 15.5 milyon dolardan, 2011 yılında 71 milyon dolara yükseldiğini, buna karşın da ekonominin sürekli büyüdüğünü hatırlattı. Cari açığın frenlenmesi gerektiğine işaret eden Hacısalihoğlu, Başbakan’ın açıklamış olduğu, “Ekonomik kriz bu sefer teğet geçmeyecektir“ sözüne inandığını vurgulayarak, “Bu sözün arkası doludur. Boş değildir. Kriz geliyor, herkes parasını saklasın, doğru değildir. Herkes, her işletme kendi ölçeğinde borçlanabilir. Fiyat farkları gelmeden alışveriş yapabilir. Bunu yapmak tüketici açısından önemlidir” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri