Trabzon ekonomisinde sanayinin payı artıyor

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un büyümesinde ticaretin ön planda olduğunu belirtti. Trabzon ekonomisinin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9-10 aralığında bir büyü

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un büyümesinde ticaretin ön planda olduğunu belirtti. Trabzon ekonomisinin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9-10 aralığında bir büyüme gösterdiğine dikkat çeken Hacısalihoğlu “Bu gerçek rakamlardır. Türkiye'nin geneline baktığımız zaman oldukça şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz. Belki buradaki en büyük şansımız girişimcimizdir” dedi.
 
Hacısalihoğlu, sanayinin de büyümekte olduğunu ve il ekonomisindeki payının yaklaşık yüzde 19-20'ye ulaştığını kaydederek "Trabzon'da şu aşamada iki tane organize sanayi bölgesi var. Tamamen dolu. Üçüncü organize sanayi bölgesinin parsel dağıtımı da 2014 yılı içerisinde ümit ediyoruz ki başlayacaktır. Burada 50 parselimizin bulunmasına rağmen talep 170 civarındadır. Bizim bölgemizde arazi çok dik ve engebeli olmasından dolayı sanayi parselleri, sanayi arazileri bulmak çok pahalıya mal oluyor. Bunun önü açılmalıdır. Şöyle bir formül geliştirdik. Deniz dolgusu üzerine yatırım adası yapılması projesi ön plana çıkardık. Bunun çalışmalarını yaptık ve Sayın Başbakanımıza projemizi ilettik. Bu konuda Başbakanımızın desteğini aldık ve proje çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Doğu Karadeniz'in merkezi olan Trabzon'da sanayi ihtiyacı artık bundan sonra denize yapılacak olan yatırım adaları üzerinde gerçekleştireceğiz. Şu anda da büyük bir talep var bu konuda. İlk projenin bir an önce hayata geçmesini sağlayacağız” diye konuştu.
 
EKONOMİNİN DİK DURMASI İÇİN SANAYİ ŞART
 
"Sanayinin gelişmesinin ülkenin ayakta dik durmasını sağlayacaktır" diyen Başkan Hacısalihoğlu "Ekonominin dik durması sanayinin, üretimin olması ile mümkündür. Bir insanın omurgası gibidir. Üretim olmaz ise ülkelerin sağlıklı büyümesi söz konusu değildir.Her şeyden önce üretim gerekiyor. Ama üretim yaparken de öz kaynaklarımızı çok iyi kullanarak üretim yapmamız ve uluslararası standartlarda üretim yapmamız bunun paralelinde de özellikle uluslararası alanda rekabet edebilir şartlarda üretim yapmamız gerekiyor.Burada kümelenme mantığı çok çok önemli. Bunu bütün Türkiye'ye geniş kapsamlı olarak yaymakta fayda var. bu konuda geç kaldığımızı söyleyebiliriz. son yıllarda hızlı bir hareket var. Bu kümelenme mantığı içerisinde uluslararası rekabetimizi sağlayabiliriz. Aksi takdirde diğer ülkeler ile yarışımız söz konusu olamayacaktır üretim dalında. Dolayısıyla diğer ülkelere baktığımızda bugün Çin'in ön plana çıkması yada teknolojik yönden diğer batılı ülkelerin üretimi ön plana çıkaran bir prensibi ön planda tutuyor. İşte burada devlet destekleri özel sektörün bu işin içerisine çekilmesi ve üretimin uluslararası rekabet piyasalarında olması çok önemlidir" şeklinde konuştu.
 
ALMANYA MODELİ ÖRNEK ALINMALI
 
Türkiye'de imalat sektörünün yurt içi gayri safi milli hasıladaki katkı payının artırılması için kısa, orta ve uzun vadeli bir çözümlere ve planlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, stratejik bir plan çerçevesinde eylem planlarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Hacısalihoğlu, her şeye eğitimden başlanılması gerektiğini ifade ederek "Eğitimden başlanılması gerekiyor. Türkiye'de hizmet sektörünün maalesef ön plana çıkması ve imalat sektörüne dönecek olan girişimcilerimizin az olması tamamen mesleki teknik eğitimden normal liselere kaymakla alakalı bir konudur. Uzun vadede eğitimi ön plana alarak girişimciliği ön plana çıkarmak suretiyle geleceğe dönük projeler hayata geçirilebilir. Gençlerimizi üretime dönük yetiştirmemiz şarttır. Bunun en yakın örneği Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya'da uygulanmaktadır. Buradan alınarak ülkemize uygulayabiliriz. çünkü üretim olmadan hiç bir şey yapamayacağız. İhracat hedefleri koyuyoruz. Trabzon bir milyar dolar üzerinde ihracat yapan iller arasındadır. En fazla ihracat yapan 15. il konumunu koruyor. Geçtiğimiz yıl bir milyar 160 milyon dolardı. Bu yıl bir milyar 158 milyar dolar oldu. Fındıktan dolayı ağırlıkta tarıma dayalı bir ihracat söz konudur. şu anda dünyanın en önemli fabrikaları şehrimizde ve Karadeniz bölgesindedir. Yine Trabzon'da sanayide çeşitlilik oldukça fazladır. metal, ağaç, plastik sanayi oldukça gelişmiştir ve ihracat yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri