Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret ederek Başkan Suat Hacısalihoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü.
Beraberindeki Kanada Büyükelçiliği 2. Katibi Timothy Mackey ile TTSO’yu ziyaret eden Büyükelçi Bailey’e bölge ve Trabzon hakkında bilgiler veren Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’daki yatırım imkanlarını anlattı. “Trabzon olarak Kanada’ya uzak görünsek de yakın ilişkilerimiz var” diyen Hacısalihoğlu, Trabzon’dan Kanada’ya 2010 yılında 35 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlattı. Trabzon’un tarihte hep önemli bir ticaret merkezi ve tarihi İpek Yolu’nun da Karadeniz’e açılan kapısı olduğunu kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, “Bugünkü serbest bölgelere karşılık gelen ilk serbest bölge anlaşması, Venedikliler ve Cenevizliler ile Trabzon Kommenos Krallığı arasında olmuştur. 1300’lü yıllarda da İtalyanlar tarafından Trabzon’da Farsça, Latince ve Kommence 2 bin 500 adet ticari sözlük bastırılmıştır. Bu da Trabzon’un o tarihlerdeki ticari aktivitesini gösteriyor. Trabzon bugün de aynı ticari imkanlara sahiptir. İran, Rusya Federasyonu ve Orta Asya’ya uzanan bir lojistik merkez konumundadır” dedi.
Trabzon’dan 2010 yılında 1 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirildiğini ve 113 farklı ülkeye ihracat yapıldığını dile getiren Hacısalihoğlu, “Geçen hafta Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi’nin ikincisini 18 ülkeden devlet adamları ve işadamlarının katılımıyla Trabzon’da düzenledik. Bu zirvede eşleştirme toplantılarında 500’ün üzerinde iş görüşmesi yapıldı, ticari bağlantılar kuruldu. Trabzon’da 3 adet OSB mevcuttur. Buralardaki arsalar yatırımcılara bedava verilmektedir ve uygulanan teşvikler de en yüksek seviyededir. Arzu ederiz ki Kanada ile de karşılıklı olarak işbirliği imkanlarımızı araştırıp, ticaretimizi geliştirelim” diye konuştu.
Kanada Büyükelçisi Mark E. Bailey ise ilk kez geldiği Trabzon’da gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kanada’nın güçlü bir ekonomisi olduğunu ve Kanada firmalarının yatırım anlamında daha çok Amerika ve Avrupa ülkelerini tercih ettiğini söyledi. İletişim ve ulaşım alanında yaşanan gelişmeler ve globalleşmeyle birlikte dünyanın giderek küçüldüğünü, çok uzak mesafelere rağmen ülkeler arasında iş ilişkilerinin kurulabildiğini vurgulayan Büyükelçi Bailey, “Eğer kendimizi sınırlandırırsak, potansiyelimizi de sınırlamış oluruz. Onun için daha geniş kapsamlı düşünmemiz ve hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Kanada firmalarının madencilik alanında dünya birincisi olduğunu vurgulayan Bailey, Türkiye’de de 1 milyar doları aşan önemli madencilik yatırımları bulunduğunu kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de madencilik alanında yatırımlarımız var ve bunların arkası da gelecek. Madenciliğin yanında enerji teknolojileri alanında da güçlü bir ülkeyiz. Aynı zamanda bilgi teknolojileri alanında da çok ileri durumdayız. Örneğin Microsoft mühendislerini Kanada’dan istihdam ediyor.”
Kanada ekonomisinin ciddi başarılara imza attığını ve bu anlamda yaşadıkları deneyimlerin Türkiye’ninkine oldukça benzediğine işaret eden Büyükelçi Bailey, “Kanada’da da bankalar son ekonomik krizden sorunsuz çıkmayı başardı. Bu nedenle Türkiye ile Kanada’nın daha yakın ve yoğun bir iş ilişkisi içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla İstanbul’da konsolosluk açtık. Türk ve Kanadalı yatırımcıları bir araya getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Hem Kanada hükümeti hem de Büyükelçilik olarak Türkiye ve Kanadalı işadamlarının her zaman hizmetindeyiz. Madencilik ve enerji başta olmak üzere, alt yapı ve ulaştırma alanlarındaki tecrübelerimizi Türk iş dünyasıyla paylaşmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Ziyaretin anısına Başkan Hacısalihoğlu ve Büyükelçi Bailey, birbirlerine çeşitli hediyeler vererek hatıra fotoğraf çektirdiler.