Trabzon'da 2010 yılı Eylül ayı verilerine göre 14 bin 964 kişi işsiz olduğu belirtilirken, bunlardan 4 bin 919'unu kadınlar oluşturuyor. İş arayanlar arasında yüksek lisans ve doktora yapanlar da bulunuyor.
Yapılan araştırmalarda kadınların iş talebi her geçen gün artığı kaydedilirken, kadınların erkeklere oranla daha uzun süreli çalıştıkları belirtildi. Bu durum karşısında işverenlerin genellikle kadınları tercih ettiği vurgulanırken, işsizliğin en önemli sorunlarının başında nitelikli insanların az olması ve var olanlara da işyeri sahipleri doğru yöntemleri kullanamadığından ulaşamıyor olması olarak belirtildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çelik Özel İstihdam Bürosu Şirket Müdürü Hakkı Özkan, zaman zaman düzenledikleri eğitim programları ile nitelikli eleman yetiştirilmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Eylül ayı temel alınarak İş-Kur kayıtlarına kayıtlı incelendiğinde Trabzon'daki işsizlik rakamı 14 bin 964 olarak karşımıza çıkıyor. Bunun 4 bin 919'unu kadınlar, 10 bin 45'ini erkekler oluşturuyor. Bunları eğitim seviyelerine göre gruplandırılacak olursak sadece okuryazar olan 93, okuryazar olmayan 160, ilköğretim mezunu olan 5 bin 387, lise mezunu 6 bin 331, ön lisans mezunu bin 650, lisans mezunu bin 311, yüksek lisans mezunu 29 ve doktora mezunu 3 kişi olarak karşımıza çıkıyor. Kadınların iş talebi giderek artıyor. İşsiz nüfusun büyük çoğunluğunu yine erkekler oluştururken, son yıllarda kadınların da iş talebiyle işgücünde yer almak için çaba gösterdiği görülmektedir. İşsiz insanların yaklaşık yüzde 30'unu kadınlar oluşturmaktadır. Kadınların erkeklere göre daha şanslı olduğunu ve işgücü talep pastasından her gecen gün daha fazla bay sahibi oluyor. Bunun en büyük nedeni bayanların erkeklere göre kendilerine sunulan iş imkânlarına göre daha fazla kanaatkâr olmaları. Kadınlar Erkeklere göre girmiş oldukları işlerde daha uzun süreli çalışıyor. Bu da işverenlerin kadınları tercih etmelerine neden oluyor. İşsizliğin en önemli sorunlarının başında nitelikli insanların az olması ve var olanlara da işyeri sahipleri doğru yöntemleri kullanamadığından ulaşamıyor. Bütün bunların sonucunda ise ortaya işinden memnun olmayan insanlar ve işçisinden istenilen performansı alamayan firmalar çıkmaktadır. Doğru işe doğru insanın yönlendirilememesi ve uygun niteliklere sahip insanların yanlış firmalarda çalıştırılması neticesinde de iş yerlerinde sürekli işçi değişimleri yaşanıyor. Zaman zaman düzenlenen eğitim programları ile nitelikli eleman yetiştirilmeye çalışılıyoruz" dedi.
Karadeniz Bölgesi'nde 2009 yılında faaliyete başlayan Çelik Özel İstihdam Bürosu'nun Türkiye İş Kurumu'ndan almış olduğu yetki ile bölgede tek yetkili istihdam bürosu olma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Özkan, "Amacımız firmaların ihtiyaçları doğrultusunda istenilen niteliklerdeki elemanı referansları ile araştırıp mülakatlarını yapmak ve uygun niteliklere sahip kişileri firmalara yönlendirip işe alınımları sağlanmaktadır. Diğer bir amacımız ise bölgemizdeki işsiz insanları niteliklerine göre doğru işlere yönlendirip iş sahibi olmalarını sağlamak. İş yerlerinin nitelikli eleman tedarikinde genellikle gazete ilanları ya da mağazaların camlarına yapıştırmış oldukları' Bizimle çalışmak ister misiniz?' yazıları, işyerlerinde çalıştırmak istenilen vasıflı ve vasıfsız personele ulaşmak için modası geçmiş, etkisiz yöntemleri kullanmakta. Bütün bu yöntemler iş yerlerinin istenilen elemana ulaşması için yeterli ve doğru yöntemler değildir" diye konuştu