Ürün, hayvan, makine, stok ve hammaddelerin teslim edilmeden teminat olarak gösterilerek KOBİ, tacir, esnaf ve çiftçilerin finansmana daha kolay erişmesine olanak sağlayan Teslimsiz Taşınır Rehni uygulaması kapsamında bugüne kadar 16 bin 95 rehin karşılığında kullandırılan finansman miktarının 92 milyar liraya ulaştığı belirtildi. Trabzon’da ise 55 taşınır rehni sözleşmesi karşılığında 26 milyon lira finansman kullandırıldı.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TOBB) işbirliğinde düzenlenen toplantıda işadamları ve banka temsilcilerine Taşınır Rehni ile ilgili bilgi verildi. Toplantıya TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mücahit Arvas, TOBB KOBİ Müdürü Cahit Ceren, Trabzon Ticaret İl Müdürü Y. Selim Aykan ile işadamları, banka temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.
“YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILIYOR”
Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları kapsamında ticaretin kolaylaştırılması ve işadamlarının önündeki engellerin kaldırılmasına adına Bakanlık ve TOBB’un önemli çalışmalar yaptığını belirterek, “Ancak hedefler bitmedi. Umuyoruz ki bundan sonra da yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ticaretin kolaylaştırılması adına her şey yapılır. Taşınır Rehini konusu özellikle işadamlarını ve bankaları birinci derecede ilgilendiriyor. Örnekleri var ama şehrimizde çok fazla uygulaması yok. Amacımız bunu yaygın hale getirmek. Bundan sonra bizler duyuru yapacağız, bankalar gerekli kolaylığı sağlayacak ve bunu yaygınlaştıracağız. Ticaretin geliştirilmesi adına çok güzel bir örnek olacak” dedi.
ARVAS: FİNANSMANA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRMAYI AMAÇLIYORUZ
Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mücahit Arvas, 6750 Sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehin Kanunu konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Dünyada işletmelerin sermaye yapısının yüzde 44’ünü makine, ekipman, yüzde 34’ünü alacaklar, yüzde 22’sini taşınmak varlıkların oluşturduğunu belirten Arvas, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak bu yapıya karşılık bankalar kredi karşılığında yüzde 73 oranında taşınmaz rehni talep ediyor. Dolayısıyla, işletmeler ile bankaların talep ve beklentileri birbiriyle örtüşmemektedir. Bankalar kredi karşılığı oluşan alacaklarını taşınmaz varlıklar ile teminat altına almak isterken, işletmelerin sermaye yapısı bu talepleri karşılamaktan uzak kalmaktadır. Bu durum, kredi piyasalarında etkinsizliğe sebebiyet vererek, işletmelerin finansmana erişimini zorlaştırmaktadır. Bunun önüne geçmek için reform çalışmaları kapsamında rehinli taşınır sicil sistemi kurulmuştur. Bu sistemin kurulduğu ülkelerde finansmana erişim sağlayan firmaların yüzde 8 oranında arttığı görülmüştür. 6750 Sayılı Kanun’un amacı finansmana erişimi kolaylaştırmak, teslimsiz taşınır rehnini yaygınlaştırarak teminat olarak kullanılmasını sağlamak, teslimsiz taşınır rehnine konu olabilecek taşınır kalemlerini genişletmek, teslimsiz taşınır rehninde aleniyeti sağlamak, alacağın tahsili için alternatif imkânlar getirmektir.”
“16 BİN REHİN TESCİL EDİLDİ, 92 MİLYAR LİRA KULLANDIRILDI”
Arvas, Rehinli Taşınır Sicili’nin Türkiye’de 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren faaliyette olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:
“1 Ocak 2017 – 28 Eylül 2018 tarihleri arasında Taşınır Sicil Rehin Sistemi’nde (TARES) 16 bin 95 adet rehin tescil edilmiştir. Bu tescil işlemi karşılığında 216 milyar lira, 35 milyar dolar ve 10 milyar avro finansman imkanı sağlanmıştır. Fiilen kullandırılan tutar 92 milyar lira olmuştur. 455 bin 88 adet alacak rehine konu olmuştur. Bunu 317 bin 129 adetle makine ve teçhizat takip etmektedir.”
HANGİ VARLIKLAR REHİN GÖSTERİLEBİLİR?
Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mücahit Arvas, ticari işlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’na göre rehne konu olabilecek bazı varlıkları sıralarken de şunları söyledi:
“Makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makinaları, elektronik haberleşme cihazları dahil her türlü elektronik cihaz gibi menkul işletme tesisatı, ticari plaka ve ticari hat, hayvan, tarımsal ürün, hammadde, stok ve sarf malzemeler, alacaklar, fikri ve sinai mülkiyete konu haklar, benzeri her türlü taşınır varlık ve hak.”
TRABZON’DA 26 MİLYON LİRA KULLANDIRILDI
Arvas, Trabzon’da 55 taşınabilir rehni sözleşmesi yapıldığını, bunun karşılığı olan 41 milyon liralık finansman imkanının 26 milyon lirasının kullandırıldığını söyledi. Arvas, “Trabzon’daki makine ve teçhizat sözleşme adedi 4’tür. Bu rehin karşılığında 630 bin lira finansman imkanı sağlanmıştır. Van’da ise makine ve teçhizat sözleşme adedi 23, bu rehin karşılığında sağlanan finansman imkanı ise 9 milyar liradır” dedi.
HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE DE İMKAN SAĞLANDI
Daire Başkanı Arvas, “Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği küçük işletmeler tarafından yapılmaktadır. Hal böyle olunca 6750 Sayılı Kanun hayvan yetiştiricilerine teslimsiz rehin imkanı getirerek finansmana erişimi kolaylaştırmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında protokol imzalanmış; Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) arasında entegrasyon gerçekleştirilmiştir. Hayvan rehninin güvenli şekilde işlerlik kazanabilmesi için HAYBİS’den kontrolü gerçekleştirerek TARES’ de sözleşme akdi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca SUBİS ve ARBİS sistemleri ile TARSİM’in de TARES’le entegrasyonunun sağlamak için çalışmalar başlamıştır. Trabzon’da hayvancılık sözleşme adedi ise 1’dir. Bu rehin karşılığında 75 bin lira finansman imkânı sağlanmıştır. Trabzon’da tarımsal ürün sözleşmesi henüz yapılmamıştır. Trabzon’da ticari plaka ve ticari hat sözleşme adedi ise 49 olarak gerçekleşmiştir. Bu rehin karşılığında 40 milyon lira finansman imkânı sağlanmıştır. Trabzon’da hammadde ve stok sözleşmesi de yoktur” dedi.
OSMAN AYVAZ: HERKESE TAVSİYE EDİYORUM
Toplantının panel kısmına katılan ve Şalpazarı ilçesinde yaşayan Osman Ayvaz, büyükbaş hayvanlarına teslimsiz rehin sözleşmesi imzalayarak 75 bin lira finansmana eriştiğini belirterek, “Rahatladık ve çok işimize yaradı. Bu krediyi kullanamasaydım hayvanlarımın bir bölümünü satmak zorunda kalacaktım. Bu fırsatla hayvanlarımın bende kalması ve üretime devam etmeme olanak sağlandı. Tarım ve hayvancılığın kesintiye uğramaması, sürdürülebilir olması için önemli bir çalışma olarak görüyorum. Bir daha ihtiyacım olursa yine yaparım. Çevremdeki herkese de tavsiye ediyorum. Bizim gibi insanlar bankadan kredi çekerken kefil isteniyordu. Bu sistemle kefille uğraşmıyorsun” dedi.
Toplantıda ayrıca QNB Finansbank Çarşı Trabzon Şubesi Müdürü Can Korkmaz ile Vakıflar Bankası Yomra Şubesi Müdürü Murat Yılmaz, uygulamanın bankacılık ayağıyla ilgili bilgi verdi.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının son bölümünde konuşmacılara plaket takdim etti.